Uz robežas ar Krieviju plānots izbūvēt iespaidīgu saules paneļu parku; tā jauda līdzvērtīga Rīgas HES (20)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA-AFI

Balvu novadā, netālu no robežas ar Krieviju, tiek īstenots iespaidīgs saules paneļu parka projekts, kura nominālā jauda ir 400 megavatstundas. Tas ir ekvivalents Rīgas HES ražošanas apjomam. Tāpat plānota arī jaunas apakšstacijas būvniecība, kas ļaus Latvijai pārtraukt izmantot Krievijas elektrību un palīdzēs atslēgties no Krievijas elektrosistēmām, vēsta "Diena". 

Objekta būvniecība sāksies jau nākamgad, un to paredzēts pabeigt 2026. gadā. Plāna īstenošanai paredzēts izmantot vairākus simtus miljonu eiro. Pirmie soļi projekta īstenošanai jau ir sperti - veikta pirmā iemaksa divu miljonu eiro apmērā. 

Balvu novada pašvaldības prioritāšu saraksta augšgalā ir ne tikai lauksaimniecības attīstība, bet arī enerģētikas nozares attīstība. Akcents tiek likts uz vēja parku un saules paneļu staciju  attīstīšanu. Tā kā iedzīvotāju blīvums novadā ir mazāks nekā citās Latvijas pašvaldībās un ir pieejams daudz brīvas mežu teritorijas, tā ir liela priekšrocība, uzsvēris Balvu novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs ("Latgales partija"). Viņš piebilda, ka, jo ilgāk līdzvērtīgi projekti kavēsies citās pašvaldībās, jo izdevīgāk tas būs Balvu novadam.

Nozīmīgs ieguvums ir Latgales īpašā ekonomiskā zona - tas ļaus uzņēmējiem iegūt nozīmīgus nodokļu atvieglojumus. Lielākā saules paneļu parka Baltijā būvniecībai tiks izmantoti  1100 hektāru zemes, kas pieder zemnieku saimniecībai "Kotiņi". 

"Esam izvēlējušies "Kotiņu" zemi, jo tā atrodas pie pašas robežas ar Krieviju un gar šo īpašumu stiepjas augstsprieguma līnija, kas savieno Latviju ar Krieviju. Pašlaik ir kļuvis skaidrāks, kādas teritorijas un kādā apjomā tiks izmantotas. Pašlaik tiek izmantoti 650 hektāri. Tie gan nav vienkopus, bet vairākos punktos Šķilbes pagastā. Ir kabeļu līnijas, kuru kopējais garums ir 8000 kilometru, bet saules paneļu platība būs 245 hektāri," norādīja projekta "PurpleGreen Energy B" vadītājs Juris Ģērmanis, uzsverot, ka līdz šim viņam vēl nav nācies vadīt nevienu tik ievērojamu projektu. Īstenojot projektu ar pilnu jaudu, tas ļaus apgādāt ar elektrību ap 165 000 mājsaimniecību. 

Paredzams, ka arī citur Latvijā Ģērmaņa vadībā jau izbūvēti saules paneļu parki, kas gan ir pieticīgāki nekā Balvu pusē plānotais. 

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu