Kā pareizi krāsot sienas: 10 tipiskas iesācēju kļūdas un padomi, kā tās novērst

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Sienu pārkrāsošana ir viens no ātrākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā piešķirt mājoklim jaunu elpu. Daudzi apņēmības pilni ķeras klāt pie šī darba pašu spēkiem, bet nereti rezultāts sagādā vilšanos un nav ieguldīto pūļu vērts. “Sadolin” speciālisti skaidro, ka visbiežāk cilvēki sūdzas par to, ka pēc krāsošanas “uz sienām paliek strīpas”. Ko darām nepareizi? Šajā rakstā analizēsim biežāk pieļautās kļūdas, krāsojot sienas, un uzzināsim, kā no tām izvairīties.

Ja tu domā, ka pietiks ar pusstundiņu laika un pāris otas vēzieniem, lai bērnistabas vai guļamistabas sienas piedzīvotu brīnumainas pārvērtības, tev, visticamāk, nāksies vilties. Tam var būt dažādi iemesli, jo jebkuras virsmas krāsošana ir nopietns darbs, kuru veicot, jāielāgo dažādas nianses: procesu var kavēt gan nepareiza krāsas izvēle, gan nepiemērots aprīkojums. Labākais veids, kā iegūt meistarību, protams, ir prakse, taču, arī ķeroties pie krāsošanas pirmo reizi, ir iespējams sasniegt lielisku rezultātu, mācoties no citu kļūdām.

1. kļūda: krāsošanai nesagatavotas sienas

Ja tā, tad krāsa neizbēgami izcels ikvienu defektu uz sienas: putekļus, smilšu graudiņus u.c. Turklāt

plaisas krāsošanai iepriekš nesagatavotās sienās būs redzamas arī tad, ja pārklāsi virsmu ar krāsu pat vairākas reizes.

Defekti būs īpaši uzkrītoši, ja izmantosi spīdīgu krāsu. Vārdu sakot, zem krāsas kārtas būs redzamas visas sienu nepilnības – tev būs ar to jāsamierinās vai arī jānotīra siena un tā vēlreiz jāpārkrāso.

Ko darīt: lai izvairītos no dubulta darba un nepatīkamiem pārsteigumiem, nepaslinko un sagatavo sienas krāsošanai. Paņem smilšpapīru vai speciālu rīku apmetuma slīpēšanai un pārej ar to pāri nelīdzenajām vietām un defektiem. Pēc tam notīri putekļus ar otu vai slotu. Savukārt taukainos traipus var neitralizēt, nomazgājot sienu ar ziepjūdenī samitrinātu drāniņu vai sūkli.

2. kļūda: nenogruntēt krāsojamo virsmu

Ja pirms jaunu, iepriekš nekrāsotu sienu krāsošanas neizmanto gruntskrāsu, tad nebrīnies, ka neizdodas iegūt vienmērīgu krāsojumu un krāsas patēriņš ir lielāks nekā ražotāja norādītais. Kādēļ tā? Jo

grunts kārta mazina virsmas mitruma caurlaidību, šādi ļaujot ietaupīt krāsu.

Turklāt gruntētām virsmām ir arī labāka saķere ar krāsu, ļaujot iegūt vienmērīgu toni.

Ko darīt: izvēlies sienu virsmai atbilstošu grunti. Vispirms uzklāj to vertikāli, virzot rullīti no augšas uz leju, pēc tam horizontāli – perpendikulāri pirmajam slānim. Kad virsma ir nožuvusi, pārklāj to ar pirmo krāsas kārtu.

Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock

3. kļūda: izvēlēties telpai nepiemērotu krāsu

Lai nepiedzīvotu vilšanos, pirms ķeries pie krāsošanas, svarīgi ir izvēlēties arī konkrētai telpai atbilstošu krāsu.

Ko darīt: piemēram, virtuves zonai, kur tiek gatavots ēdiens, vai trepju zonai, kur sienas parasti tiek nosmērētas ar pirkstu nospiedumiem, būs piemērota krāsa ar praktiskām īpašībām – viegli kopjama, netīrumus atgrūdoša. Savukārt, piemēram, guļamistabā, kur krāsojumam vairāk ir estētiska loma, iespējams izvēlēties tādu, kas vairāk izcels un saglabās izvēlēto toni gadiem ilgi.

4. kļūda: izvēlēties nepiemērotu krāsas toni

Īstā krāsu toņa izvēle ir diezgan sarežģīta, it īpaši, ja sienu krāsa ir jāsalāgo ar citiem toņiem un rakstiem, ko ieplānots izmantot telpas interjerā. Neveiksmes gadījumā sienas būs jāpārkrāso, un, ja atkal “netrāpīsi”, šo procesu var nākties atkārtot bezgalīgi. Izvēloties toņus, jāņem vērā gan dienas, gan vakara, gan mākslīgais apgaismojums – piemēram, neizvēlies pārāk tumšu toni, ja telpā nemaz neiespīd dienas gaisma, lai siena nerada drūmu noskaņojumu.

Ko darīt: lai toņa izvēle būtu veiksmīga, paņem līdzi uz veikalu telpas interjerā dominējošo krāsu toņu un materiālu paraugus. Kad šķiet, ka ir atrasts īstais, vienīgais veids, kā pirms istabas izkrāsošanas redzēt, kā krāsu tonis izskatīsies telpā, ir to notestēt, uzklājot kādā laukumā uz sienas vai uz materiāla, kas līdzinās sienas tekstūrai.

“Sadolin Ambiance” piedāvā krāsu toņu testerus, lai saprastu, vai konkrētais tonis būs īstais. 

Lai atrastu piemērotāko toni, vari likt lietā arī modernās tehnoloģijas. Tā, piemēram, mobilā lietotne “Sadolin Visualizer” palīdz izvēlēties krāsas toni, vizualizējot to uz sienas. Izmantojot šo bezmaksas lietotni, varēsi izmēģināt tūkstošiem toņu un dažādas toņu kombinācijas. Kad izvēlēts tonis aplikācijā, noteikti būtu ieteicams to apskatīties realitātē ”Sadolin” toņu paletē vai toņu stenda lapiņās, kas pieejamas lielākajos būvmateriālu veikalos.

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

5. kļūda: izvēlēties krāsošanai nepiemērotu instrumentu

Pareizās otas vai rullīša izmantošana ir tikpat svarīga kā krāsas izvēle. Un tas nav tikai gaumes jautājums. Lai sienu nokrāsotu vienmērīgi, jāiegādājas pāris atbilstošas plūksnas un izmēra rullīši un ota.

Ar otu varēsi apstrādāt stūrus un grūti sasniedzamas vietas, bet ar rullīti – vienmērīgi noklāt lielos laukumus.

Ko darīt: pirmajai krāsas kārtai labāk izvēlēties rullīti ar salīdzinoši biezu 1–1,5 cm plūksnu. Tas uzsūks vairāk krāsas, ļaujot ātrāk un vieglāk iegūt vienmērīgu krāsojumu. Otrajai krāsošanai piemērotāks būs rullītis ar īsu, 6–7 mm plūksnu: tas palīdzēs taupīgāk izmantot krāsu un neatstās uz sienām pleķus. Savukārt, izvēloties otu, pielūko, lai tā būtu ar dabīgiem sariem, kas nebirst ārā, jo pretējā gadījumā tie ielips krāsā un nokļūs uz krāsojamās virsmas.

6. kļūda: haotiska krāsas uzklāšana dažādos virzienos

Ja krāsu uz sienas vispirms sāksi klāt vertikāli, bet jau pēc brīža metīsies krāsot horizontāli vai – vēl trakāk – haotiski rullēsi visos virzienos, nemaz neceri, ka siena pēc nožūšanas izskatīsies kaut cik pieklājīgi. Uz virsmas būs redzams ikviens krāsas triepiens – it īpaši, ja krāsošanai izmantosi otu.

Ko darīt: ja izvēlēsies vienu krāsošanas virzienu – vertikālu vai horizontālu – krāsa uzklāsies vienmērīgi un kopaina neizskatīsies neveikla haotisko triepienu dēļ. 

7. kļūda: uzklāt krāsu vienā kārtā

Uzklājot krāsu vienā kārtā, krāsojums var izrādīties nevienmērīgs – it īpaši, ja esi iecerējis krasi mainīt sienu toni, piemēram, no tumši zila uz gaiši dzeltenu.

Pat pārkrāsojot gaišu sienu tumšāku, iepriekšējā krāsa pēc vienas krāsojuma kārtas spīdēs cauri.

Ko darīt: lai iegūtu iecerēto toni, speciālisti iesaka uzklāt krāsu divos vai pat trīs slāņos. Pirmais ļaus noklāt un sagatavot virsmu; otrais un trešais – izlīdzinās krāsu un aizpildīs nelielus nelīdzenumus, kā arī radīs piesātinātu izvēlēto toni

Foto: Yellowj/Shutterstock

 

8. kļūda: krāsot, nenožāvējot virsmu

Protams, ikvienam gribas ātrāk pabeigt krāsošanu un izbaudīt rezultātu. Tāpēc mēs bieži nedomājam par sekām, ko var radīt nākamās krāsas kārtas uzklāšana uz kārtīgi nenožuvušas sienas.

Rīkojoties pārsteidzīgi, iepriekšējais krāsas slānis pielips pie otas vai rullīša, un viss glītais krāsojums būs vējā – līdzīgu efektu ir pieredzējis ikviens, kuram ir gadījies sasteigt otrās kārtas uzklāšanu, piemēram, lakojot nagus.

Ko darīt: esi pacietīgs. Kamēr krāsa žūst, atrodi sev citu nodarbi. Nu, piemēram, izlasi instrukciju uz krāsas bundžas, kur norādīts, cik ilgā laikā krāsai pilnībā jānožūst. Ja tā ir emulsija uz ūdens bāzes, nepaies ilgs laiks, līdz varēsit atkal ķerties pie darba. Jaunākās tehnoloģijas ļauj krāsot otru kārtu pat jau pēc divām stundām – līdz ar to, izvēloties atbilstošu krāsu, istabu ir iespējams nokrāsot vienas dienas laikā.

9. kļūda:  krāsošanai nepiemēroti apstākļi

Krāsošanas efektivitāti var ietekmēt arī dažādi ārējie apstākļi. Piemēram, ja telpa būs mitra, krāsa žūs ilgāk.

Ko darīt: telpai jābūt samērīgi siltai, ne mitrai. Nav vēlams strādāt caurvējā, bet tai pašā laikā, lai būtu svaigs gaiss, logus var atvērt blakus istabā. 

Foto: sheff/Shutterstock

10. kļūda: taupīt krāsu

Tā var būt patiesi nopietna problēma. Pirmkārt, ja nebūsi pareizi aprēķinājis nepieciešamo krāsas daudzumu, braucot uz veikalu pēc papildporcijas, jau uzklātais slānis var izžūt, un pēc nožūšanas būs manāms savienojums starp svaigi krāsoto un iepriekš uzklāto krāsu. Otrkārt, ja krāsas toni būsi iejaucis pats, atkārtoti iegūt identisku toni būs teju neiespējami.

Ko darīt: uz krāsu bundžām parasti ir norādīts, kādam laukumam ir paredzēts konkrētais tilpums. Kā arī ir iespējams izmantot krāsu ražotāja mājaslapā pieejamo krāsas kalkulatoru, kas ļaus iespējami precīzi noteikt nepieciešamo krāsas daudzumu.

Vienkāršākais variants – nopirkt nedaudz vairāk krāsas kā nepieciešams. Neatvērtu skārdeni bieži vien ir iespējams atgriezt veikalā vai atstāt krājumos “katram gadījumam” – lai piekrāsotu vietas, kur krāsa ar laiku nolobīsies.

Raksts tapis sadarbībā ar “Sadolin”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu