Iestrēguši desmitiem miljardi dolāru: Kremlis bloķē Rietumvalstu kompāniju Krievijā gūto peļņu (9)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas varasiestādes bloķējušas 18 miljardus dolāru, ko nopelnījušas Rietumvalstu kompānijas Krievijā 2022. gadā. Par to vēsta “Financial Times”, atsaucoties uz Kijivas Ekonomikas skolas datiem.

Tiek norādīts, ka vislielāko peļņu Krievijā 4,9 miljardu dolāru apmērā guvušas amerikāņu kompānijas. Tām seko vācu (2,4 miljardi dolāru), austriešu (1,9 miljardi) un šveiciešu (1 miljards) kompānijas.

2022. gadā vislielākā peļņa Austrijas bankai “Raiffeisen” – divi miljardi dolāru. Amerikāņu uzņēmumi “Philip Morris” un “PepsiCo” Krievijā nopelnījušas attiecīgi 775 un 718 miljonus dolāru. Zviedrijas kravas auto ražotājs “Scania” Krievijā guvis 621 miljona dolāru peļņu Tā ir ienesīgākā kompānija starp tām, kas pametusi Krieviju pēc kara sākuma (“Scania” par aiziešanu no Krievijas paziņoja 2022. gada septembrī).

Kā paziņoja Kijivas ekonomikas skolas direktora vietnieks Andrijs Onoprijenko, pēc 2022. gada Rietumvalstu peļņas rādītāji ievērojami pieauga. “Financial Times” norāda, ka Rietumvalstu kompāniju ienākumi – sākot no BP un beidzot ar “Citigroup”, tika bloķēti pēc tam, kad Krievijā tika liegtas dividenžu izmaksas kompānijām no nedraudzīgajām valstīm. Tāpat transakcijas var tikt apstiprinātas vien izņēmumu gadījumos, tomēr īpašās atļaujas izsniegtas ļoti maz.

“Desmitiem miljardu dolāru iestrēguši Krievijā. Tos nav nekādas iespējas atgūt,” “Financial Times” paziņoja lielas kompānijas vadītājs, kurš reģistrējis uzņēmumu, kas Krievijā tiek uzskatīta par “draudzīgu”.

Pēc izdevuma vēstītā, dažas kompānijas tomēr ir spējušas izvest no Krievijas līdzekļus. ASV kompānijas “Mars” Krievijas meitasuzņēmums 2022. gadā tomēr izmaksājis 56,1% dividendes savai māteskompānijai.

“Japan Tobacco International” Krievijas apakšnodaļa, kas ir vienīgā lielā tabakas kompānija, kas nav pametusi Krieviju, izmaksāja 180 miljonus dolāru savam vienīgajam akcionāram “JTI Germany”. 20% no šīs summas tika gūti jau pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma.

“Financial Times” norāda, ka Krievija bloķē līdzekļus no draudzīgajām valstīm. Tā, piemēram, Indijas enerģētikas kompānijas nevar repatriēt 400 miljonus dolāru dividendēs. Indijas naftas nozares pārstāvis Randžits Raths norāda, ka šādi Krievija reaģē uz faktu, ka Indijā iestrēgusi liela summa par Krievijas naftas eksportu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu