Čehija atklājusi "zelta bedri" - potenciālu ekonomikas dzinējspēku (14)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Litija akmens. Ilustratīvs foto
Litija akmens. Ilustratīvs foto Foto: Reuters / Scanpix

Lielākā litija atradne Eiropā atrodas Čehijā. Prāga nesen izklāstījusi plānus, kā stimulēt valsts ekonomiku, iegūstot un pārstrādājot šo resursu. Tomēr ne visi ir sajūsmā par šo ideju, vēsta “Deutsche Welle”

Čehijas ciems Cinoveca burtiski “sēž” uz zemē esošajiem dārgumiem – lielākajām litija atradnēm. Pētījumi pierādījuši, ka zemē ap Cinovecu, kas atrodas aptuveni 100 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Prāgas, tuvu Čehijas-Vācijas robežai, atrodas 3–5% no pasaules kopējām litija rezervēm.

Litijs ir viegls metāls, ko tā krāsas un tirgus vērtības dēļ bieži dēvē par "balto zeltu". Tas pēdējos gados ir kļuvis par ārkārtīgi svarīgu elementu. Pēc tā ir liels pieprasījums, jo to izmanto akumulatoros. Bez litija gan pāreja uz zaļo enerģiju, gan elektromobilitāte bez litija enerģijas uzkrāšanas sistēmām būtu praktiski neiespējama.

Litija cenas pēdējos gados ir tik ļoti pieaugušas, ka tā ieguve Čehijai būtu ļoti izdevīga. Litija ieguve varētu būt īsta zelta bedre Prāgai, jo, saskaņā ar Čehijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras veikto analīzi, valsts ir izsmēlusi visus ekonomiskās izaugsmes avotus un nākamajos gados saskarsies ar potenciālu ekonomikas stagnāciju.

Čehijas premjerministrs Petrs Fiala cer, ka litija ieguve iedvesīs jaunu dzīvību valsts ekonomikā. Kad septembra sākumā Fiala izklāstīja savu redzējumu par valsts attīstību nākamajos 30 gados, viņš uzskaitīja sešas jomas, kurās, viņaprāt, Čehijai būs jāveic stratēģiskas investīcijas. Litijs un ieguldījumi tā ieguvē un pārstrādē bija svarīgākā no šīm jomām.

"Litijs ir galvenais e-mobilitātes elements, īpaši akumulatoru ražošana. Tāpēc mēs strādājam pie tā, lai pēc iespējas ātrāk sāktu tā ieguvi, ideālā gadījumā 2026. gadā," viņš sacīja.

Cinoveca atrodas reģiona sirdī, kur dzelzs tiek iegūta kopš 13. gadsimta, bet volframs un alva - kopš pagājušā gadsimta četrdesmitajiem gadiem. Sākotnējā izpēte iepriekšējā desmitgadē atklāja, ka litija atradnes reģionā ir ievērojamas - gan Čehijā, gan tieši pāri robežai Cinvaldes pilsētā Vācijā, kur atrodas mazāka atradne.

Čehija jau ir noslēgusi Sadarbības memorandu ar Vācijas Saksijas federālo zemi par iespējamo sadarbību litija ieguvē. No Čehijas puses ieguvi pārvaldīs valstij piederošais elektroenerģijas ražotājs CEZ.

Pēdējais pētījums liecina, ka Cinovecā katru gadu varētu iegūt 2,25 miljonus tonnu rūdas, kas ļautu saražot gandrīz 30 000 tonnu litija hidroksīda. Saskaņā ar pašreizējām aplēsēm, tas ir pietiekami, lai gadā saražotu gandrīz miljonu litija automašīnu akumulatoru.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu