Atklājot Izniku: nogrimušo Turcijas noslēpumu…

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Iznikas ezers, kas atrodas uz austrumiem no Marmora jūrai piekrītošā Gemlikas līča, ir mājvieta nogrimušām atliekām no 4. gadsimta bazilikas – tā ir patiesi aizraujoša zemūdens arheoloģijas pasaule.

2014. gadā Turcijā pēc kāda izpētes lidojuma pār Iznikas ezeru zem ūdens nejauši tika atklāta sena bazilika. Ūdenī esošajai bazilikai joprojām bija apjaušami dažādi arhitektūras elementi – kolonnas, sienas, daļas no bazilikas karkasa. Šīs atliekas ļāva izveidot celtnes dizainu un telpu izkārtojumu, sniedzot ieskatu par tās reliģisko un kultūras nozīmi tajā laikā. Balstoties uz ģeoloģiju un vēsturi, atklājumu zinātnieki sasaistīja ar seno romiešu pilsētu Nīkaju, kas nu zināma kā Iznika.

Foto: Publicitātes foto

Fascinējošajā dokumentālajā filmā “IZNIKAS EZERA ZEMŪDENS NOSLĒPUMS”, kas TV ekrānos kanālā Viasat History būs skatāma 24. septembrī pulksten 20.50, izzināsim, kādēļ bazilika tika iznīcināta. Kādēļ to pārņēma Iznikas ezers? Un kas notika ar vietējo kopienu? Iesaistoties ekspertiem no Turcijas, Francijas, Šveices, ASV un Vatikāna, šajā raidījumā soli pa solim sekosim izmeklēšanai un zemūdens darbiem.

Pateicoties ekskluzīvai piekļuvei šai arheoloģiskajai vietai, tostarp kritiskajām zonām, kā arī zemūdens kinematogrāfijai un apbrīnojamām datorgrafikām, šis dokumentālais stāsts ļaus ceļoti cauri gadsimtiem, atpakaļ uz romiešu un bizantiešu laikiem, un pat kristietības tapšanai.

Seko mums arī Facebook

Foto: Publicitātes foto
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu