Tieslietu ministre mudina tiesu varu hibrīdkara apstākļos iestāties par valsts un sabiedrības drošību (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere
Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere Foto: Paula Čurkste / LETA

Hibrīdkara apstākļos tiesu varai jāspēj iestāties par valsts un sabiedrības drošību, ceturtdien Rīgā starptautiskajā konferencē "Tiesu varas loma Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu izpildē" norādījusi tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Tieslietu ministre norādījusi, ka Krievijas simbolu izmantošana uz automašīnas šobrīd nav vērtējama tāpat kā pirms pieciem gadiem.

"Šādos hibrīdkara un hibrīddraudu apstākļos nacionālā drošība un sabiedrības drošība ir kļuvusi par likumdevējvaras un izpildvaras galveno izaicinājumu. Izaicinājumu, kur arī tiesu varas loma ir ļoti būtiska. Tiesu varas rokās ir teikt gala vārdu par to, vai un kādu sodu piemērot "Z" burta zīmētājam uz ukraiņu bēgļu mašīnas. Hibrīdkara apstākļos tiesu varas rokās ir spēt nodrošināt cilvēktiesību ievērošanu," uzsvērusi ministre.

Lībiņa-Egnere uzsvērusi, ka šajos apstākļos arī tiesu varai jāspēj iestāties par demokrātiskas valsts valstiskumu un aizsargāt sabiedrības drošību ar tiesiskiem līdzekļiem, tajā skaitā īpašu uzmanību pievēršot soda preventīvajai funkcijai.

Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāre Lauma Paegļkalna, nododot tieslietu ministres vēstījumu konferences dalībniekiem, atzīmēja, ka kopīgi ir jāaizstāv Eiropas Padomes vērtības kā nekad iepriekš, jo Eiropā šobrīd norisinās karš, kuru īsteno ANO drošības padomes pastāvīgais loceklis pret suverēnu valsti Ukrainu.

Jau ziņots, ka ceturtdien Satversmes tiesa un Augstākā tiesa organizē starptautisku konferenci "Tiesu varas loma Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumu izpildē" ar mērķi stiprināt Eiropas tiesu savstarpējo dialogu un kopīgās vērtības Eiropas tiesiskajā telpā.

Konference notiek Latvijas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejā ietvaros, un tās galvenā tēma ir tiesiskuma stiprināšana, kas vienlaikus ir viens no mērķiem, ko Latvija ir izvirzījusi savā prezidentūrā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu