Latvijas uzņēmēji apvienojas un izveido jaunu pensiju pārvaldīšanas kompāniju (4)

"Vairo" valdes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem Iļja Arefjevs. Foto: Publicitātes foto/Ģirts Raģelis
Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X

Jau drīzumā darbu plāno sākt jauns vietējā kapitāla – 12 Latvijas uzņēmēju izveidots – pensiju 2. līmeņa pārvaldnieks. Licence nesen dibinātājai SIA "Vairo" (sākotnēji "Mans uzkrājums") jau ir kabatā, bet vēl jāpieveic pēdējie soļi produktu saskaņošanā ar Latvijas Banku. Kādas pārmaiņas pensiju plānu tirgū uzņēmums plāno ieviest, cik lielu summu mēnesī nepieciešams novirzīt investīcijām un kur vislabāk ieguldīt, intervijā tiešsaistes žurnālam stāsta viens no "Vairo"  dibinātājiem un valdes priekšsēdētājs Iļja Arefjevs.

- Šī gada 26.jūlijā Latvijas Banka reģistrējusi AS "Vairo" valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāju reģistrā. Tobrīd vēstījāt, ka jau šajā rudenī varētu piedāvāt klientiem mūsdienīgus pensiju 2. līmeņa plānus. Cik tālu ar to ir tikts?

- Oktobrī plānojam startēt ar pensiju 2. līmeni, šobrīd saskaņojam ar Latvijas Banku pēdējās formalitātes. Licence jau ir, bet vēl jāreģistrē paši produkti, kurus piedāvāsim. Tas jau ir finiša taisnē.

Pensiju 2. līmenis būs mūsu pirmais produkts. Savā ziņā var vilkt paralēles ar obligāto civiltiesisko auto apdrošināšanu. No vienas puses, nevienam nav jautājumu, vai vajag OCTA. No otras puses, labi saprotam, ka jebkura nedzīvības apdrošināšanas kompānija piedāvā OCTA, bet vienlaikus nevienas nedzīvības apdrošināšanas kompānijas piedāvājumā nav tikai OCTA vien. Līdzīgi arī mūsu gadījumā var teikt, ka pensiju 2.līmenis ir pirmais solis. Mūsu mērķis ir iegūt pietiekami daudz klientu, lai varam sākt piedāvāt citus finanšu investīciju pakalpojumus.

- Salīdzinot apdrošinātāju piedāvātās OCTA prēmijas, var labi saprast, kuras kompānijas no šī pakalpojuma cenšas izvairīties. Vai arī jums tā būs nākotnē, ka 2. līmenis būs "it kā mums ir šāds" produkts, bet tomēr koncentrēsieties uz citiem?

- Tāds noteikti nav mērķis. Mūsu mērķis nav vienreizējas transakcijas. Jāuzsver, ka finanses ir attiecību bizness. Izvēloties mūsu piedāvāto 2. līmeņa pensiju plānu, to varēs nemainīt pat līdz pensionēšanās brīdim. Šobrīd tas vēl tiek saskaņots Latvijas Bankā, attiecīgi detaļas nevaru atklāt, bet plānojam startēt ar, mūsuprāt, inovatīvāko piedāvājumu Latvijas tirgū. Arī komisijas maksas būs konkurētspējīgas.

- Kā tieši izpaudīsies inovatīvais piedāvājums? Pensijas šķietami neiet kopā ar vārdu "inovatīvs".

- Tā tas ir, un ar to mēs cīnāmies. Jau iepriekš ir bijušas rekomendācijas no Pasaules bankas, ka pensiju produkti ir jāreformē tā, lai tie būtu saprotamāki un ērtāki klientiem. Tāpēc mēs plānojam startēt ar adaptīvajiem pensiju plāniem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu