Cik pamatotas ir Polijas ambīcijas kļūt par Eiropas vadošo valsti? (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Opozīcijas rīkotā demonstrācijā pret valdību Varšavā piedalās pusmiljons cilvēku
Opozīcijas rīkotā demonstrācijā pret valdību Varšavā piedalās pusmiljons cilvēku Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP

2023. gada jūlijā Viļņā tika aizvadīts ilgi gaidītais NATO samits, uz kuru lielas cerības lika ne tikai Ukraina, bet arī tās galvenie reģiona sabiedrotie – Baltijas valstis un Polija. Samita ietvaros īpaši Polijas prezidents Andžejs Duda turpināja aicināt NATO valstis palielināt aizsardzības izdevumus, kas atkārtoti izcēla Polijas ambīcijas ietekmēt lēmumus visas Eiropas kontekstā. Polijas pašpārliecinātību neslēpj arī premjerministrs Mateušs Moraveckis, kurš, šogad aprīlī apmeklējot Balto namu, deklarēja – Polija ir jaunās Eiropas līdere, jo vecā Eiropa ir piedzīvojusi izgāšanos. Jāatzīst, ka Polijas ambīcijas kļūt par Eiropas līderi ir pamatotas un spējīgas īstenoties, tomēr ir faktori, kas jāņem vērā.

Polijas ambīcijas kļūt par jauno Eiropas varas centru aug strauji, līdztekus notikumu attīstībai gan Ukrainas, gan starptautisku sadarbības formātu kontekstā.

Pēdējo divu gadu laikā Eiropas centrs ir nobīdījies uz austrumiem, ko Polija veiksmīgi izmanto, palielinot militāro kapacitāti un politisko ietekmi.

Nākotnes perspektīvā to papildinās arī ilgstoša un stabila valsts ekonomiskā attīstība kā valsts iekšējā, tā ārējā tirgū – ES un ārpus tās. Notikumi Ukrainā ir radījuši bezprecedenta apstākļus, kuros Polija ir nokļuvusi Eiropas uzmanības centrā un kuri stimulē Poliju stiprināt politisko, militāro un ekonomisko potenciālu jaunos veidos un apmēros. Tomēr aktualitāti saglabā jautājums – vai Polijas cerības uz līderību Eiropā būs noturīgas bez Ukrainas faktora? Un vai Rietumeiropas līderi būs gatavi respektēt un sadzirdēt Poliju arī jautājumos, kas skar Eiropas nākotni miera apstākļos? Protams, Eiropa nekļūs par vienpolāru Polijas ietekmes zonu vēsturiski iesakņoto lielvalstu dēļ.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu