Pie ārsta dienā uz vizīti neatnāk 3–4 pacienti, tikmēr citi pierakstu gaida mēnešiem (4)

Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrs Hosams Abu Meri
Veselības ministrs Hosams Abu Meri Foto: TVNET

Lai mazinātu rindas uz valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, nepieciešams ne vien palielināt finansējumu nozarei, bet arī pašiem iedzīvotājiem jābūt atbildīgākiem, intervijā tiešsaistes žurnālam KLIK norāda veselības ministrs Hosams Abu Meri.

Šobrīd iedzīvotāji var vienlaicīgi pieteikties uz vienu un to pašu ārstniecības pakalpojumu dažādās vietās. Tomēr, ja viens pacients aiziet uz ātrāko iespējamo pierakstu, bet pārējos pieteikumus neatsaka, veidojas situācija, ka šie pieraksta laiki netiek izmantoti, un cits pacients, kam attiecīgā speciālista apmeklējums ir ļoti nepieciešams, ir spiests gaidīt vēl mēnešiem. 

Šo sistēmu veselības ministrs ir iecerējis mainīt līdz ar vienotas digitālās sistēmas izstrādi. 

"Digitālajā sistēmā taisīsim vienu rindu, lai cilvēks, kas pierakstījies pie manis, nevar pierakstīties vēl 10 vietās. Un, ja pirms viņa 10 cilvēki neatnāk, automātiski viņš ātrāk tiktu pie pakalpojuma," skaidro Abu Meri.

Pēc viņa un kolēģu novērojumiem, pie katra ārsta vidēji dienā uz pierakstu nebrīdinot neierodas 3–4 pacienti

"Mums visiem 3–4 pacienti dienā neatnāk. Mums ir pierakstīti 15, bet atnāk 10. Un mēs sēžam to laiku un gaidām nākamo. Varat iedomāties, cik pacientu gaida un ļoti nopietni gaida, un viņiem katra diena ir ļoti svarīga viņu dzīvē, kamēr tiek pie manis," atzīmē ministrs.

Turklāt vienlīdz bezatbildīgi pacienti attiecas kā pret maksas pakalpojumiem, tā valsts apmaksātajiem. "Tā ir arī kultūra, par kuru runājam, – būsim atbildīgi viens pret otru," aicina ministrs.

"Ja jūs rīt nenāksiet, skaidrs, bet es varētu piezvanīt cilvēkam, kurš rindā gaida jau mēnesi! Un varbūt jūs ar to, ka šodien neatnācāt, viņu izglābāt, jo es viņam varēju atrast konkrētu lietu, kas jau rīt būtu problēma." 

Abu Meri arī cer, ka vienota digitālā sistēma palīdzētu risināt ne vien aprakstīto pierakstu jautājumu, bet arī novērstu nepamatotu atkārtotu pārbaužu veikšanu. 

Pilnu interviju ar veselības ministru lasiet un noskatieties tiešsaistes žurnālā KLIK:

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu