Patērētāju sargi sodījuši tūrisma pakalpojumu sniedzēju "Miasfor"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis 10 000 eiro sodu tūrisma pakalpojumu sniedzējam SIA "Miasfor", kas izmanto zīmolu "To Hike", par negodīgu komercpraksi, pārdodot ceļojumus bez licences, informēja PTAC.

Uzņēmums sociālās saziņas vietnēs "Facebook" un "Instagram" piedāvājis kompleksus tūrisma pakalpojumus bez spēkā esošas nodrošinājuma un speciālās atļaujas. Par pārkāpumiem piemērota soda nauda un uzlikts tiesiskais pienākums izbeigt negodīgu komercpraksi.

PTAC skaidro, ka pērn 16.septembrī centrs apturēja, bet šogad 22.martā anulēja "Miasfor" licenci tūrisma operatora pakalpojumu sniegšanai, jo "Miasfor" nepagarināja nodrošinājuma jeb konkrētajā gadījumā - apdrošināšanas polises darbības termiņu.

PTAC uzsver, ka tūrisma operatora nodrošinājums ir būtisks ceļotāju tūrisma operatoram iemaksātās naudas aizsardzības mehānisms. Ja tūrisma operatoram iestājas likviditātes problēmas un tas nespēj pilnībā vai daļēji sniegt kompleksus tūrisma pakalpojumus, nodrošinājums tiek izmantots, lai ceļotājiem atmaksātu tūrisma operatoram pirms ceļojuma iemaksāto naudas summu.

Pēc speciālās atļaujas darbības apturēšanas un anulēšanas PTAC informēja "Miasfor", ka bez spēkā esoša nodrošinājuma un speciālās atļaujas tas nedrīkst ceļotājiem piedāvāt pārdošanai un pārdot ceļojumus, un aicināja kompāniju nodrošināt komercpraksi atbilstoši normatīvu prasībām. Tomēr, neskatoties uz PTAC brīdinājumiem un aicinājumiem, "Miasfor" turpināja aktīvi un sistemātiski piedāvāt ceļojumus.

Izvērtējot "Miasfor" īstenoto komercpraksi, PTAC konstatēja, ka tajā ir saskatāmas negodīgas komercprakses pazīmes, jo "Miasfor" radīja patiesībai neatbilstošu iespaidu, ka drīkst likumīgi piedāvāt pārdošanai un pārdot ceļojumus, kā arī ceļotājiem radīja maldinošu paļāvību uz to, ka ir nodrošināta patērētāju aizsardzība pret ekonomiskajiem riskiem.

PTAC secināja, ka "Miasfor" pieļāvis patērētāju kolektīvo interešu pārkāpumu, un tādējādi tika noteikta soda nauda 10 000 eiro apmērā.

Vienlaikus PTAC uzlikusi "Miasfor" pienākumu nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi, bez speciālās atļaujas jebkādā veidā piedāvājot pārdošanai vai pārdodot kompleksos tūrisma pakalpojumus, kas nav nodrošināti saistību neizpildes vai nepienācīgas izpildes gadījumā tūrisma operatora likviditātes problēmu dēļ.

Lēmumā PTAC brīdināja "Miasfor" par PTAC piešķirtajām tiesībām ierobežot piekļuvi Latvijas teritorijā tām vietnēm, kurās "Miasfor" turpinās piedāvāt ceļojumus bez licences un nodrošinājuma.

"Miasfor" reģistrēta 2020.gadā, un tās pamatkapitāls ir viens eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma finanšu informācija nav publiskota. "Miasfor" vienīgais īpašnieks ir Sergejs Šaburovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu