"Sadales tīkls": Deviņos mēnešos sadalīts par 5% mazāk elektroenerģijas (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrības vadi.
Elektrības vadi. Foto: Elmo Riig

Latvijā sadales sistēmā šogad sadalītas 4399 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 5% mazāk, salīdzinot ar to pašu periodu 2022. gadā, teikts sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" publicētajā Elektroapgādes apskatā.

"Sadales tīkla" pārstāvji skaidro, ka samazinājums vērojams ilgtermiņā, kas joprojām varētu būt skaidrojams gan ar energoefektivitātes pasākumiem, gan siltajiem laika apstākļiem.

Ietekmi uz patēriņu atstāj arī joprojām pieaugošais saules ģenerācijas apmērs elektrotīklā, proti, daļu nepieciešamās elektrības klienti saražo sev paši.

Patēriņa samazinājums vērojams visās klientu grupās. Izteiktākais samazinājums par 7,4% vērojams tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas sektorā.

Vienlaikus 2023.gada deviņos mēnešos tirgotāju klienti mainījuši aptuveni 54 000 reižu. Salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, tas ir samazinājums par gandrīz 15% jeb aptuveni 9300 maiņas gadījumiem.

"Sadales tīkla" pārstāvji skaidro, ka aktivitāte ir zemāka, jo elektroenerģijas cenas nostabilizējušās, kā arī pirmos gada mēnešus vēl bijis spēkā valsts atbalsts augsto cenu kompensēšanai. Savukārt no septembra ir piemērots valsts atbalsts sadales tarifa fiksētajai daļai.

Tāpat "Sadales tīkla" publicētajā Elektroapgādes apskatā teikts, ka kopējais sadales infrastruktūrai pieslēgto mikroģeneratoru skaits septembra beigās sasniedza aptuveni 16 500, bet to kopējā ražošanas jauda tuvojas 140 megavatiem (MW).

Mikroģenerācijas attīstības temps, salīdzinot ar 2022.gadu, kurā bija vērojams izteikts, nepieredzēti straujš saules paneļu pieaugums, ir stabilizējies, tomēr arvien salīdzinoši augsts - deviņos mēnešos izsniegtas apmēram 5300 atļaujas mikroģeneratarou pieslēgšanai, kas joprojām ir ļoti liels skaits, teikts apskatā.

Savukārt sadales sistēmai jau pieslēgto saules elektrostaciju skaits ir aptuveni 640, bet kopējā jauda aptuveni 120 MW. Kopējā saules ģenerācijas jauda sadales sistēmā sasniegusi teju 260 MW, un "Sadales tīkls" prognozē, ka līdz gada beigām šis apmērs varētu pieaugt līdz 300 MW.

Jau vēstīts, ka no 2023.gada 1.septembra līdz 31.decembrim fiziskām personām par 60% samazināta elektroapgādes tarifa fiksētās maksas daļa. Šīs izmaksas tiks kompensētas no valsts budžeta un AS "Latvenergo" dividendēm.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu