Kodolieroči neglābs: Krievijai draudzīga valsts nākusi klajā ar "nedraudzīgiem izteikumiem" (12)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijai ar kodolieročiem nepietiek, lai tā spētu novērst savas ietekmes vājināšanos starptautiskajā arēnā, paziņojis Indijas aizsardzības štāba vadītājs, ģenerālis Anils Čauhans, vēsta “Newsweek”.

Čauhans norāda, ka jūnijā notikušais “Vagner” algotņu grupējuma apvērsuma mēģinājums pret diktatoru Vladimiru Putinu demonstrēja Krievijas iekšējo vājumu un paredzēja, ka Ķīnas ietekme Krievijā ievērojami pieaugs.

Savā runā viņš uzsvēra, ka Krievijas globālā ietekme vājināsies. Jāpiemin, ka Krievija ir viens no galvenajiem Indijas sabiedrotajiem.

“Krievijas ģeopolitiskā nozīme samazināsies jau tuvākajā laikā, lai arī tā ir lielākā kodolarsenāla turētāja pasaulē. “Vagner” sacelšanās liecina par iekšējiem vājuma punktiem un norāda uz to, kāda varētu būt Krievijas nākotne,” teica Čauhans.

Viņš arī norādīja, ka Ķīna pašlaik ieņem “ļoti svarīgu vietu ģeoekonomiskajā kārtībā, un tā nākotnē noteikti paplašinās savu ietekmi kā Krievijas, tā pasaules politikas un ekonomikas dienaskārtībā”.

Indijas izdevums “The Wire” ziņoja, ka Čauhana publiskie paziņojumi tika uztverti negatīvi oficiālo amatpersonu un diplomātu aprindās, tomēr militārajā jomā “Indijas militārpersonas plaši atzinušas to, ka Krievijas ietekme nebūs tāda, kāda tā bija iepriekš.”

Šādi paziņojumi ir ļoti būtiski, jo Indija Krievijai ir viens no svarīgākajiem sabiedrotajiem tirdzniecības jomā, jo Indija ir viena no valstīm, kas palīdz Krievijai apiet sankcijas, kā arī tā ir viens no lielākajiem Krievijas naftas pircējiem.

Tajā pašā laikā Indija paudusi aktīvu iesaisti arī Ukrainas miera formulas sarunās, piedaloties vairāku pušu sarunās gan Kopenhāgenā, gan Džīdā. Tādējādi Indija, līdzīgi kā Ķīna, faktiski cenšas lavierēt un “sēdēt uz diviem krēsliem” - it kā nenosodīt Krieviju, bet tajā pašā laikā izrādīt ieinteresētību par mieru Ukrainā.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu