"Tas var notikt visai ātri": pasaulē vadošās bankas brīdina par jaunu finanšu krīzi (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pasaulē vadošo banku vadītāji pauduši bažas, ka nākamā finanšu sektora krīze var rasties arvien lielākās ģeopolitiskās spriedzes un nenoteiktības dēļ, vēsta “Reuters”.

Pēc “Morgan Stanley” izpilddirektora Džeimsa Gormana vārdiem, nākamās globālās finanšu krīzes iemesls būs meklējams ģeopolitiskajā vai politiskajā telpā. Viņš bija viens no vairākiem lielo banku vadītājiem, kurš uzstājās globālajā finanšu nozares līderu samitā, ko organizēja Honkongas valūtas-kredītu pārvalde.

“Demokrātijas problēmas vairākās valstīs ir kļuvušas acīmredzamas,” pauda Gormans, neieslīgstot detaļās.

Vācijas “Deutsche Bank” ģenerāldirektors Kristiāns Sevings paziņoja, ka finanšu tirgi lielākoties ir noturīgi pret globālajiem notikumiem, tomēr jebkurš klusums finanšu tirgos var radīt zināmus riskus.

“Manas lielākās bažas ir tās, ka vēl viena ģeopolitiskā eskalācija, un tirgi kādā brīdī faktiski zaudēs mieru. Tas var notikt visai ātri, un tad arī finanšu tirgos var rasties dažādi notikumi,” brīdināja Sevings.

Šie komentāri izskanējuši laikā, kad konflikts starp Izraēlu un islāmistu grupējumu Hamās Gazas sektorā radījis vēl lielāku nenoteiktību globālajā finanšu un ekonomikas sektorā. Tāpat lielu neziņu rada Krievijas karš Ukrainā, bet spriedze starp ASV un Ķīnu turpina pieaugt, neraugoties uz abu lielvalstu līderu pūliņiem to mazināt.

Oktobrī Starptautiskais valūtas fonds saglabāja pasaules ekonomiskās izaugsmes prognozi 3% apmērā. 2024. gada prognoze gan pasliktinājusies līdz 2,9%.

Kā norādīja fonda pētniecības departamenta direktors Pjērs-Olivjē Gurinša, pasaules ekonomika turpina atgūties pēc pandēmijas, kā arī Krievijas iebrukuma Ukrainā sekām, un katrs jauns satricinājums situāciju ietekmē negatīvi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu