NOSKATIES Kādēļ importa siers Latvijas veikalu plauktos var būt pat uz pusi lētāks nekā vietējais?

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Konkurences padome izpētījusi, ka piena produktu nozarē aizliegtu vienošanos nav. Gan ražotāji, gan arī veikalnieki savstarpēji konkurējot godīgi. Vienlaikus atklājies, ka, piemēram, importa siers Latvijas veikalu plauktos var būt pat uz pusi lētāks nekā vietējais, vēsta televīzijas kanāla TV3 raidījums "TV3 Ziņas".

Kā norāda Konkurences padome, piena sektorā viss esot atbilstoši. Kolīdz krīt svaigpiena izmaksas, arī veikalos drīz vien seko cenu samazinājums. Cita aina attiecībā uz sieru un krējumu.

Proti, veikalnieki siera un krējuma cenas ilgstoši nesamazina vai dara to novēloti. Konkurences padome arī atklājusi, ka importa piena produktus tirgo lētāk nekā vietējā ražojuma, piemēram, sieram cenu atšķirība pārsniedz pat 50 procentus.

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis gan īsti nevēlas piekrist tam, ka cenu atšķirība sasniedz pat 50 procentus, tomēr atzīst, ka izmaksas, jau iepērkot sieru, pamatā ir lielākas.

Lai vietējie produkti būtu lētāki, piena nozarei jākļūst mazāk sadrumstalotai.

"Jābūt tādiem ražotājiem, kas spēj ražot apjoma produktus par lētākām cenām. Mums ir daudz nišas produktu, liela izvēle, bet arī izmaksas, sadalot šos produktus pa daudziem ražotājiem, ir lielākas," rezumē Krūzītis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu