Jauni EP noteikumi mudinās remontēt preces un mazināt atkritumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Eiropas Parlaments (EP) pirmdien, 20. novembrī, pieņēma pozīciju jauniem noteikumiem par preču remontēšanas veicināšanu, informēja EP deputātes Ineses Veideres (JV) birojs.

Politiķe, kura EP Vides komitejā piedalījās noteikumu izstrādē, akcentē, ka jaunie noteikumi ļaušot gan ietaupīt, gan samazināt radīto atkritumu daudzumu, kā arī veicināšot uzņēmējdarbību un radīšot jaunas darbavietas, īpaši mazajos un vidējos uzņēmumos.

EP deputāte uzsver, ka viens no aprites ekonomikas pamatprincipiem ir lietu atkārtota izmantošana. Viņa norāda, ka cilvēki izvēlas bojātas sadzīves preces nomainīt uz jaunām, nevis remontēt, jo remonts nav iespējams vai ir nesamērīgi dārgs.

"Rezultātā mēs radām atkritumus daudz ātrākā tempā, nekā tos pārstrādājam. Piemēram, elektronikā, kas ir visstraujāk augošais atkritumu avots, pārstrādāti tiek mazāk nekā puse - 40%. Zinu, ka cilvēki labprāt vēlētos savas preces un mājas ierīces labot, nevis pirkt jaunas, bet bieži tas nav iespējams. Turklāt šķērslis ilgtspējīgam patēriņam ir bijis arī negodīgi ražotāju paņēmieni, ražojot ierīces tā, lai pēc noteikta laika tās vairs nedarbotos,” pauž politiķe.

Viņa skaidro, ka jaunie noteikumi paredz to, ka garantijas periodā pārdevējiem būs jāizvēlas remonts vienmēr, kad tas būs lētāks par jaunas preces iegādi vai tai līdzvērtīgs. Kad garantijas termiņš būs beidzies, patērētājiem joprojām būs tiesības pieprasīt remontu tādām precēm kā, piemēram, veļas mašīnām, putekļu sūcējiem, viedtālruņiem un velosipēdiem.

Lai remonts kļūtu pievilcīgāks un pieejamāks, EP deputāti ierosina remonta laikā izsniegt rezerves ierīces, popularizēt atjaunotu preču iegādi, palielināt rezerves daļu pieejamību no ražotāja neatkarīgiem remonta pakalpojumu veicējiem, kā arī piedāvāt finansiālus stimulus patērētājiem, kas izvēlas remontu.

Procesa nākamais solis paredz sarunas starp EP, Eiropas Padomi un Eiropas Komisiju, lai panāktu vienošanos par likuma gala redakciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu