Mirusi dzemdētāja, noslēpti pierādījumi: Kādēļ apsūdzētās vecmātes turpina praktizēt? (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Dzemdības. Ilustratīvs attēls
Dzemdības. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Pirms trim gadiem notika traģēdija: četru bērnu māte nomira mājdzemdībās. Divas vecmātes ir apsūdzētas nolaidībā, novēloti izsaucot palīdzību, kad sieviete sāka noasiņot. Tiesvedība vēl turpinās. Liecinieki stāsta, ka vecmātes bija slēpušas pierādījumus par notikušo. Tomēr, kaut arī apsūdzētas, abas vecmātes turpina praktizēt, vēsta Latvijas Radio raidījums “Atvērtie faili". 

Mirušās sievietes vīrs, četru bērnu tēvs Igors Benze šoruden Latvijas Radio žurnālistiem sniedza atklātu interviju. Igors par mirušo sievu Brigitu saka: "Viņa bija mamma ar lielo burtu. Viņa tur sevi atrada, tāpēc viņa arī ne tikai fiziski dzemdēja bērnus, bet viņa arī darbojās ar viņiem. Tas bija viņas lielais aicinājums."

Pāris sagaidīja vecāko dēlu jau pirms desmit gadiem, vēlāk piedzima dvīnes, bet pirms vairāk nekā trim gadiem – jaunākais dēls. Vecākos bērnus Brigita dzemdēja slimnīcā, bet jaunāko dēlu nolēma laist pasaulē mājdzemdībās.

Ģimenes māja, kur notika mājdzemdības, nav tālu no Jelgavas centra slimnīcas. Tas ir vien dažu minūšu brauciena jautājums.

"Iveta (Bērziņa-Martinsone) kā vecmāte bija zināma jau ilgus gadus. Iveta pieņēma arī pirmās dzemdības. Tā procesa īstenošana bija viena zvana attālumā," Latvijas Radio raidījumam pastāstīja Igors.

Tika noslēgts līgums ar ģimenes veselības centru “Stārķu ligzda”, paredzot, ka dzemdības pieņems vecmāte Iveta Bērziņa-Martinsone, savukārt kā aizvietotāja nosaukta vecmāte Dina Ceple, "Stārķa ligzdas" valdes priekšsēdētāja.

Dzemdības sākās 2020. gada 31. jūlijā agri no rīta. Vecmāte Iveta Bērziņa-Martinsone brauca no Vidzemes, kamēr viņa vēl bija ceļā, pirmā atsteidzās veselības centra vecmāte Māra Grieze.

Dzemdības izvērtās smagas un ar sarežģījumiem, stāsta Igors. Mazulis piedzima bez elpas, jau zils. Vecmātei Mārai Griezei izdevās veiksmīgi atdzīvināšanas pasākumi, jaundzimušais atguvās.

Dažas stundas vēlāk Igors veda pārējos bērnus uz bērnudārzu. Sieva esot bijusi vāja, asiņojusi, bet jutusies labi.

"Bija piezīme no vecmātēm: ja tāda asiņošana turpināsies, tad sauksim ātros," pastāstīja Igors.

Kad pēc pusstundas Igors atgriezās mājās, vecmātes izsauca neatliekamo medicīnisko palīdzību, kas ieradās dažu minūšu laikā.

"Nu viss… viņai gaisa nebija, asiņu nebija, viņa nespēja vairs savaldīties. Viņa mētājās vienkārši gultā, raustījās ķermenis. Attiecīgi viņi [NMPD] iedeva kaut kādu nomierinošo, lai viņu var mierīgi nonest lejā. Nonesām lejā, tad viņi sāka darboties mašīnā," Latvijas Radio pastāstīja Igors.

Diemžēl NMPD mediķiem neizdevās Brigitu reanimēt, viņa nomira ātrās palīdzības mašīnā.

Brigitas nāves cēlonis – dzemdes plīsumu izraisīta iekšējo orgānu akūta mazasinība jeb noasiņošana.

Igors ir pārliecināts, ka vecmātēm bija jānovērtē situācija un jāizsauc NMPD jau uzreiz, kad jaundzimušais piedzima, jo viņa stāvoklis liecināja par nopietniem sarežģījumiem.

Savukārt pierādījumi par notikušo bija noslēpti. "Kad es atgriezos pēc tās pusstundas atpakaļ no bērnudārza, istabā un gultā, kur gulēja Brigita, nebija nevienas pilītes asiņu. Viss bija sakopts. Arī vēlāk nedz mājā, nedz ārpus mājas nebija atrasts neviens paladziņš, jebkāds dvielis ar asins pierādījumiem," situācijas aizdomīgumu raidījumam atklāja Igors.

Policija ierosināja kriminālprocesu, lieta jau nepilnu gadu atrodas tiesā. Abas vecmātes ir apsūdzētas profesionālo pienākumu nepienācīgā pildīšanā, kā rezultātā iestājusies Brigitas nāve. Par šādu apsūdzību draud reāls cietumsods.

Tiesas sēdē 8. novembrī liecības sniedza NMPD mediķu brigāde, kas centās glābt Brigitas dzīvību. Reanimatologs Valdis Skotelis atklāja: "Šis ir vienīgais gadījums manu 20 gadu praksē, kuru es esmu iniciējis Veselības inspekciju izmeklēt."

"Es redzu mirstošu, praktiski mirušu sievieti, kura ir tikko piedzemdējusi. Tas ir noticis pirms vairākām stundām. Ja sākās asiņošana, tad mēs kaut kādā brīdī taču varam piezvanīt ātrajai palīdzībai. Plus placentu man neizsniedz, istaba izskatās tā izmēzta – tīrāka nekā, es nezinu kur... veikalā. Un tas neiet kopā ar klīnisko situāciju. Es nekā citādi kā par bezkaunību to nevaru nosaukt, jo man arī manu lēmumu pieņemšanai ir nepieciešama visaptveroša medicīniskā informācija," tiesai pastāstīja Valdis Skotelis.

Apsūdzētās šos pārmetumus noliedz un tiesai lūgušas nozīmēt jaunu tiesu medicīnisko ekspertīzi.

Abu vecmāšu advokāts Ronalds Rožkalns Latvijas Radio stāstīja: "Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķes centās noskaidrot, kādi ir vitālie rādītāji, bet, tā kā paciente bija nemierīga, tika ievadītas zāles "Midazolāms”.

"Tika ievadīti pieci miligrami, kas ir desmitkārtīgi lielāka deva, nekā to pieļauj šo zāļu lietošana," uzskata advokāts.

Abas vecmātes, kaut arī apsūdzētas profesionālo pienākumu nepienācīgā pildīšanā, tomēr joprojām var praktizēt.

Lēmumus par ārstu sertifikātu anulēšanu pieņem Latvijas Ārstu biedrības Sertifikācijas padome. Eva Strīķe, biedrības valdes locekle un ārste Latvijas Radio skaidroja, ka viena pacienta nāve nevar būt par ārsta sertifikāta anulēšanai.

"Jā, var būt atzīts vainīgs, bet, ja tas cilvēks, kuram ir inkriminēts minētais spriedums, darbojas savas kompetences robežās, savukārt otrs speciālists ir vairāk vai mazāk pieejams konkrētā institūcijā, tad man šķiet, ka šis jāskata kopējā kontekstā," klāstīja Eva Strīķe.

Sertifikāta anulēšanu var ierosināt Nacionālais veselības dienests vai Veselības inspekcija

Brigitas lietā Veselības inspekcija ir konstatējusi nodarītu kaitējumu, tādēļ Ārstniecības riska fonds ģimenei izmaksāja kompensāciju.

Ārstniecības riska fonda nodaļas vadītāja ir Dace Tarasova Latvijas Radio skaidroja: " Mēs konstatējam, vai ārstniecības persona ir rīkojusies korekti, atbilstoši esošajām vadlīnijām, principiem un vai ir izdarījusi visu pacienta interesēs."

Visu raidījumu klausies portālā lsm.lv. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu