Pēc F-16 iznīcinātāju nonākšanas Ukrainas Bruņoto spēku īpašumā Krievijas flote vairs nevarēs slēpties pat Melnās jūras austrumu daļā, paziņojis Hāgas Stratēģisko pētījumu centra analītiķis Frederiks Mertens.

Tiek norādīts, ka Ukrainas raķešu un jūras dronu uzbrukumu draudu dēļ Krimā Krievija bija spiesta pārdislocēt lielu daļu flotes uz Novorosijsku. Tāpat Krievija paziņoja par plāniem izvietot savu militārās flotes bāzi vēl tālāk no Ukrainas – Očamčirā, kas atrodas Krievijas okupētajā Gruzijas reģionā Abhāzijā.

“Tas, ka Melnās jūras flotes stratēģiskā atkāpšanās ir bijusi neizbēgama, liecina gan par Ukrainas operāciju izdošanos, gan arī par jauniem draudiem [Krievijas flotei] brīdī, kad Ukraina saņems F-16 iznīcinātājus,” pauda Mertens.

Viņš akcentē, ka F-16 iznīcinātāju iegūšana krieviem nozīmēs daudz lielākus draudus, nekā Ukrainas Bruņotie spēki spēj radīt pašlaik. Galvenokārt šīs lidmašīnas ir spējīgas izmantot pretkuģu raķetes “Harpoon” potenciālu, tādējādi Krievijas diktatora Vladimira Putina viltīgais plāns draud izgāzties.

Kopš 2022. gada februāra Ukrainas Bruņotie spēki Melnajā jūrā iznīcinājuši vismaz deviņus un sabojājuši vismaz 16 Krievijas Melnās flotes kuģus. Tieši tādēļ Krievija sāka meklēt iespējas, kā “paslēpt” savu floti no Ukrainas uzbrukumiem, izvedot daļu kuģu no Krimas ostām. Piemēram, Sevastopoles ostu pameta kaujasspējīgākie kuģi, kuri pārvadāja spārnotās raķetes “Kalibr”.

Šajos apstākļos Abhāzijas Očamčiras osta, kas atrodas 370 kilometru attālumā no Novorosijskas un 500 kilometru attālumā no Kerčas, šķiet daudz labāk aizsargāta vieta.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X