Infografika Zāļu lieltirgotavas Latvijā novembrī palielinājušas realizācijas apjomu par 9%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Zāļu lieltirgotavas šogad novembrī Latvijā realizējušas zāles 45,77 miljonu eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas ir par 9% vairāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, liecina Zāļu valsts aģentūras dati.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - oktobri - zāļu realizācijas apmērs samazinājies par 2%.

2023.gada novembrī zāļu lieltirgotavas Latvijā realizējušas kopumā 4,28 miljonus medikamentu iepakojumu.

Zāļu valsts aģentūras dati arī liecina, ka vispārēja tipa aptiekām novembrī pārdoti 3,82 miljoni medikamentu iepakojumu 39,02 miljonu eiro vērtībā.

Ārpus Latvijas novembrī pārdoti 444 dažāda nosaukuma Latvijas Zāļu reģistra medikamenti par 8,63 miljoniem eiro, kas ir par 6% vairāk nekā oktobrī, tostarp 263 kompensējamo zāļu saraksta medikamenti.

Vidējā lieltirgotavas realizācijas cena par vienu zāļu iepakojumu novembrī bija 10,68 eiro, savukārt mediānas cena bija seši eiro bez PVN, tostarp Latvijas Zāļu reģistrā iekļautām zālēm - 5,86 eiro, bet nereģistrētām zālēm - 16,99 eiro.

Zāļu ražotāji un to pārstāvji novembrī zāļu cenu pieaugumu deklarējuši 41 medikamentam, bet cenas samazinājums deklarēts 28 medikamentiem. Par iemeslu cenu pieaugumam reģistrācijas apliecību īpašnieki galvenokārt minējuši ražošanas izmaksu pieaugumu.

Dati apkopoti no 82 licencētām zāļu lieltirgotavām, kas darbojās Latvijā.

Aprēķinos par zāļu patēriņu Latvijā nav ņemti vērā dati par zāļu pārdošanas apmēriem no vienas zāļu lieltirgotavas uz citu zāļu lieltirgotavu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu