"Moody’s" mainījusi bankas "Citadele" kredītreitinga prognozi uz pozitīvu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody’s" apstiprinājusi bankas "Citadele" kredītreitingu "Baa2" līmenī, vienlaikus mainot nākotnes prognozi uz pozitīvu, informē bankas pārstāvji.

Reitinga nākotnes prognoze ir paaugstināta no stabilas uz pozitīvu, atspoguļojot "Moody’s" viedokli, ka banka nākamo 12-18 mēnešu laikā turpinās darbu ar spēcīgiem kapitāla un peļņas rādītājiem un stabilu kredītu kvalitāti.

Apstiprinot bankas "Citadele" ilgtermiņa noguldījumu reitingu "Baa2" un nenodrošināto obligāciju reitingu "Baa3", "Moody's" ir ņēmis vērā peļņas rādītāju uzlabošanos 2023.gadā un stabilu peļņas prognozi nākamajos ceturkšņos, neskatoties uz pieņēmumu, ka 2023.gada trešajā ceturksnī procentu likmes bija sasniegušas augstāko punktu, Latvijas noteikto 2% hipotekāro kredītu nodevu un 20% efektīvo uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi. Bankas "Citadele" kapitalizācija ir palielinājusies, un kredītu kvalitāte 2023.gada laikā ir saglabājusies laba, slikto kredītu rādītājam 2023.gada septembra beigās veidojot 2,4%.

Bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Jūhans Okerblums norāda, ka "Moody’s" kredītreitinga apstiprināšana un nākotnes prognozes paaugstināšana uz pozitīvu ir apliecinājums bankas spēcīgajiem finanšu rādītājiem.

Bankas pārstāvji min, ka norit darbs pie bankas "Citadele" stratēģisko alternatīvu izvērtēšanas. Reitingu apstiprinājums balstīts bankas esošajā stratēģijā, tostarp kapitāla un finansēšanas plānu izvērtējumā.

"Moody’s" apstiprinātie reitingi ietver arī bankas īstermiņa depozītu reitingu "P-2" līmenī un nenodrošināto obligāciju reitingu "Baa3" līmenī. Ilgtermiņa un īstermiņa sadarbības partnera riska reitingi (CRR) apstiprināti "Baa1/P-2" līmenī, BCA/koriģētais BCA tika apstiprināti "ba1" līmenī.

Jau vēstīts, ka bankas "Citadele" peļņa 2023.gada deviņos mēnešos bija 82,347 miljoni eiro, kas ir gandrīz 3,4 reizes vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš. Bankas "Citadele" aktīvi 2023.gada 30.septembrī bija 4,581 miljarda eiro apmērā, kas ir par 10,5% jeb 538,837 miljoniem eiro mazāk nekā 2022.gada beigās.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" 2022.gada beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Tās obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. Aptuveni 75% bankas "Citadele" akciju pieder starptautiskai investoru grupai un citiem mazākuma akcionāriem, ko pārstāv investīciju kompānija "Ripplewood Advisors LLC". Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas īpašumā ir gandrīz 25% akciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu