Vairāk nekā 100 gadus vecā dāņu kompānija “Novo Nordisk” pieredz ziedu laikus – tā kļuvusi par vērtīgāko uzņēmumu Eiropā, un tās tirgus vērtība pārsniedz pašas Dānijas IKP. Iemesls tam ir pretaptaukošanās preparāti.

Preparāti pret aptaukošanos kļuva par galveno 2023. gada atklājumu, vēsta žurnāls “Science”. Tas nav pārsteigums, ņemot vērā, ka vairāk nekā miljards cilvēku visā pasaulē cīnās pret lieko svaru.

Iepriekš tika uzskatīts, ka preparātus pret aptaukošanos ir sarežģīti izstrādāt un tie tāpat nav efektīvi. Tomēr pēdējo gadu laikā šie preparāti liecina pretējo. Šeit jārunā par GLP-1 hormonu, kas tiek sintezēts zarnās. Tas ne tikai ļauj zaudēt svaru, bet arī mazinot sirds mazspējas simptomus un citus sirds slimību riskus.

Injicējamais preparāts “Wegovy” un tā analogs “Ozempic” ļoti strauji gūst popularitāti, un tos izmanto arī Holivudas zvaigznes. Ažiotāžu radīja arī Īlona Maska atzīšanās, ka viņš izmantojis “Wegovy” svara zaudēšanai.

Tādējādi jaunais tirgus līderis ir farmācijas nozares pārstāvis un Dānijas “Novo Nordisk” tagad var nosmelt prāvu kravu krējuma. Kompānijas tirgus vērība pārsniedz Dānijas IKP, bet kompānijas vadītājs Lars Freiergārds Jorgensens atzīts par “Financial Times” gada cilvēku 2023.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X