"EstLink 2" darbības pārtraukums nav ietekmējis Latvijas elektroapgādi, ziņo ministrija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mihkel Maripuu

Piektdien, 26.janvārī, bojātais "EstLink2" elektroenerģijas pārvades tīkla posms starp Somiju un Igauniju nav ietekmējis Latvijas elektroapgādi, ziņo Klimata un enerģētikas ministrija (KEM).

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) skaidro, ka Latvijā situācija energosistēmā ir stabila un elektroenerģijas piegāde nav traucēta starpsavienojuma "EstLink 2" darbības neplānotā pārtraukuma dēļ.

"Latvijā ir pietiekamas ģenerējošās jaudas, lai nosegtu Latvijas patēriņu un eksportētu elektroenerģiju uz Igauniju un Lietuvu. KEM nedēļas nogalē kopā ar Igaunijas atbildīgo ministriju sekoja līdzi apstākļu izvērtēšanai, lai vajadzības gadījumā varētu operatīvi reaģēt," norāda Melnis.

Melnis uzdevis Latvijas pārvades sistēmas operatoram "Augstsprieguma tīkls" un lielākajam Latvijas elektroenerģijas ražotājam "Latvenergo" izvērtēt plānotos remontdarbus, ņemot vērā situāciju ar "EstLink 2".

Vienlaikus radusies situācija pašreiz nav jūtami ietekmējusi elektroenerģijas cenas "Nord Pool" biržas Latvijas cenu apgabalā. Melnis norāda, ka "elektroenerģijas cenas ir stabilas".

"EstLink 2" elektroenerģijas pārvades savienojums starp Somiju un Igauniju piektdien ap pusnakti tika atslēgts no elektrotīkla. Somijas un Igaunijas pārvaldes sistēmas operatori "Fingrid" un "Elering" un citām iestādēm nekavējoties uzsāka apstākļu noskaidrošanu, tostarp bojājuma vietas noteikšanu.

KEM norāda, ka, pamatojoties uz publisko informāciju, nav pamata uzskatīt, ka bojājums elektroenerģijas pārvades sistēmā varētu būt radies ārēju faktora dēļ. Saskaņā ar Igaunijas pārvades operatora svētdien minēto, "EstLink 2" iespējamā bojājuma vieta atrodama Igaunijas pusē tuvu vietai, kur kabelis savienojas ar sauszemes tīklu.

Šobrīd vēl turpinās precīzāka bojājuma noteikšanas vieta, pēc kuras konstatēšanas sāks remontdarbus.

Elektroenerģijas pārvades posma bojājums nav apdraudējis elektroenerģijas sistēmas darbību Somijā, elektroenerģijas sistēma ir stabila, taču šī bojājuma rezultātā elektroenerģijas pārvades jauda starp Somiju un Igauniju ir samazināta par 650 megavatiem (MW).

TVNET jau ziņoja, ka pagājušajā nedēļā bojājuma dēļ atslēgtais Igauniju un Somiju savienojošais zemūdens kabelis "EstLink 2" nedarbosies vismaz līdz februāra beigām.

Speciālisti noskaidrojuši, ka "EstLink 2" bojājums ir Igaunijas krastos, kur kabelis nonāk uz sauszemes, tomēr joprojām nav iemesla uzskatīt, ka kabeļa bojājums radies ārējas iedarbības rezultātā.

Vienlaikus Baltijas jūrā oktobrī reizē ar gāzesvadu "Balticconnector" tika bojāts vēl viens elektriskais kabelis starp Igauniju un Somiju. Tiek uzskatīts, ka bojājumu Baltijas jūras dzelmē radīja Ķīnas kuģa enkurs, bet izmeklēšana vēl turpinās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu