Līdz gada beigām iecerēts pabeigt VID mobilo lietotni

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ministru kabinets otrdien apstiprināja Baibu Šmiti-Roķi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores amatā. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Šodienas jautājums" Šmite-Roķe pauda, ka iestāde līdz gada beigām plāno pabeigt VID mobilās lietotnes izveidi.

"Ilgus gadus esam labojuši esošās sistēmas. Šobrīd arī premjeres uzstādījums ir izveidot mobilo lietotni, kas ir ne tikai par attaisnotajiem izdevumiem, bet arī dažāda veida VID pakalpojumiem," pastāstīja jaunā VID ģenerāldirektore.

"Es ceru, ka jau šogad līdz gada beigām mēs redzēsim šādu lietotni. Mēs uzlabosim elektroniskās deklarēšanas sistēmu, lai tā būtu viegla, ērta, saprotama. Lai cilvēkam tur ieejot būtu ceļvedis soli pa solim, kā aizpildīt šo deklarāciju."

Runājot par VID darbinieku pastrādātajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, Šmite-Roķe sacīja, ka dienestā strādā 3400 darbinieku.

"Pilnīgi par visiem teikt, ka viņi ir tīri, balti, pūkaini... protams, to nevar apgalvot neviens cilvēks. VID ir kā tāda maza Latvijas sabiedrība.

Mums ir izcilnieki, mums ir varbūt kādi slinkāki cilvēki un gadās arī pa kādam zaglim.

Tāpēc šīs iekšējās kontroles, kas ir izveidotas, tās ir spēcīgas. Un tur ir vajadzīgs neitrāls cilvēks, tādēļ šāda maza struktūrvienība noteikti ir vajadzīga."

Šmite-Roķe VID strādā kopš 2000.gada, bet 2015.gadā kļuva par Akcīzes preču aprites daļas vadītāju. Kopš 2020.gada Šmite-Roķe strādā VID Nodokļu pārvaldes direktora vietnieces amatā, savukārt no 2023.gada maija pilda VID Nodokļu pārvaldes direktora pienākumus.

Līdztekus minētajiem amatiem Šmite-Roķe piedalījusies un vadījusi dažādas komitejas un padomes. No 2005.gada Šmite-Roķe ir FM Prognozēšanas darba grupas locekle, no 2006.gada - Eiropas Komisijas Akcīzes komitejas locekle, savukārt no 2015.gada viņa vada VID Akcīzes konsultatīvo padomi.

Ikdienas darbs pārvaldē saistīts ar praktiski visu VID administrēto nodokļu administrēšanas procesu, klientu apkalpošanas un konsultēšanas, normatīvo aktu izstrādes, starptautiskās informācijas apmaiņas, akcīzes preču aprites uzraudzības un nodokļu saistību izpildes darba organizēšanu. Viņas galvenie darba pienākumi iekļauj pārvaldes darba organizēšanu un kopumā vairāk nekā 800 darbinieku vadību.

Šmite-Roķe Latvijas Universitātē ir ieguvusi profesionālo maģistra grādu ekonomikā un šobrīd Rīgas Tehniskajā universitātē studē doktorantūrā ekonomikas un vadības studiju jomā. Doktorantūras studijās Šmite-Roķe kā zinātniskais asistents veic pētījumus par nodokļu sistēmu kā instrumentu valsts ilgtspējīgai attīstībai. Šmite-Roķe angļu valodu pārvalda C1 līmenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu