Vizītē Tukuma slimnīcā veselības ministrs akcentēja dialoga nozīmi starp reģioniem un lielajām slimnīcām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrs Hosams Abu Meri piedalās Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas paplašinātā Ķīmijterapijas dienas stacionāra jaunizbūvēto telpu atklāšanas pasākumā stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs".
Veselības ministrs Hosams Abu Meri piedalās Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas paplašinātā Ķīmijterapijas dienas stacionāra jaunizbūvēto telpu atklāšanas pasākumā stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs". Foto: Paula Čurkste/LETA

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) piektdien, 2. februārī, vizītē Tukumā uzsvēra sadarbības nozīmi starp reģioniem un lielajām slimnīcām Rīgā, informēja Veselības ministrija (VM).

Vizītes laikā ministrs tikās ar Tukuma slimnīcas vadību, ārstniecības personām un ģimenes ārstiem. Tikšanās laikā kopā ar slimnīcas darbiniekiem tika pārrunātas šā gada ieceres, kā arī uzklausītas Tukuma slimnīcas vadības bažas un jautājumi.

Vēršoties pie slimnīcas vadības, ministrs akcentēja dialoga nozīmi starp reģioniem un lielajām slimnīcām, kā arī minēja, cik būtiski ir veicināt slimnīcu savstarpējo sadarbību, nodrošinot kvalitatīvu veselības aprūpi un ārstniecību mūsu valsts iedzīvotājiem. Tālab ministrija turpina darbu pie slimnīcu tīkla sakārtošanas, uzsverot, ka visas esošās slimnīcas ir jāstiprina. Tāpat Abu Meri savā uzrunā slimnīcas personālam izteica cerību, ka tuvākie gadi būs droši un mierīgi, ļaujot valsts ekonomikai attīstīties un veselības jomai novirzīt lielāku finansējumu.

Veidojot slimnīcu tīklu, plānots, ka valstī būs 10 metodiskie vadības centri universitātes klīnikās un specializētajās slimnīcās. Centri būs kā atbalsta punkti un sniegs vadlīnijas ārstēšanā, kā arī pārraudzīs pakalpojumu kvalitāti ārstniecības iestādēs attiecīgajā jomā.

Joprojām tiks saglabāts princips, ka pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai jānodrošina primārās veselības aprūpes pakalpojumi. Turpretī akūtos un sarežģītos gadījumos Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests pacientu nogādās uz tuvāko slimnīcu, kurā ir pretī profesionāļu komanda, kas veic nepieciešamos izmeklējums un nodrošina drošu un kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

Reģionālās vizītes turpinājumā veselības ministrs apmeklēja Daces Rundānes un Andra Pūces ģimenes ārstu prakses, kā arī tikās ar Tukuma pašvaldības, Irlavas Sarkanā krusta slimnīcas un sociālās aprūpes centra "Rauda" pārstāvjiem. Vizītes noslēgumā ministrs apmeklēja arī vienu no reģiona diennakts aptiekām. Aptiekas vadītāja Agnese Ritene izrādīja telpas un stāstīja par farmaceitu darbu un lomu.

Tukuma slimnīcu veselības ministrs apmeklēja, turpinot darba vizītes reģionos, tiekoties ar ārstniecības personām klātienē un iepazīstot ārstniecības iestāžu infrastruktūru un cilvēkresursu nodrošinājumu.

SIA "Tukuma slimnīca" ir lokāla daudzprofilu slimnīca. Slimnīcā ir uzņemšanas, terapijas, ķirurģijas, traumatoloģijas, hronisko slimību aprūpes nodaļa, bērnu, intensīvās terapijas un anestezioloģijas, pataloģiskās anatomijas nodaļa, asins kabinets, dienas stacionārs un ambulatorā daļa. Slimnīcā ir 89 gultasvietas. Ambulatorajā daļā ietilpst: radioloģijas nodaļa, rehabilitācijas nodaļa, klīniski diagnostiskā laboratorija un ārsti-speciālisti, kā arī aprūpe mājās. Tāpat slimnīcā pieejama īslaicīgā sociālā aprūpe un "viesnīca" dienas stacionāra pacientiem. Tukuma slimnīca sadarbojas ar Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcu.

Pašvaldības izpilddirektors Ivars Liepiņš pēc vizītes aģentūrai LETA pauda, ka veselības nozares attīstības plāni Tukuma novadā sakrīt ar valsts redzējumu.

Pašvaldības pārstāvji izklāstījuši ministram savu redzējumu, kā trešais lielākais novads Latvijā plāno medicīnas pakalpojumu attīstību. "Mums bija svarīgi saprast, kā valsts redz Tukuma slimnīcas un novada veselības aprūpes attīstību uz kopējā valsts fona - vai Tukuma slimnīca arī turpmāk paliks otrā līmeņa slimnīca," sacīja Liepiņš.

Gan Nacionālā veselības dienesta (NVD), gan ministra redzējums ir, ka viss ir pašvaldības rokās. Arī valsts līmenī lēmumi tikšot pieņemti sadarbībā ar pašvaldību, klāstīja Liepiņš.

Liepiņa skatījumā, ministrs izprot gan tos darbības virzienus, ko pašvaldība jau sākusi, gan arī tos, ko vēl plāno sākt, un kopumā pakalpojumu klāsts, ko attīsta vietējā slimnīca, esot pareizs un iedzīvotājiem nepieciešams.

Pēdēja gada laikā Tukuma novada pašvaldība koncentrējusies uz veselības aprūpes pakalpojumu attīstību. Diezgan daudz izdarīts infrastruktūras uzlabošanā, sakārtoti stāvlaukumi ap slimnīcu, un tiek plānota slimnīcas un poliklīnikas ēkas rekonstrukcija, mainot plānojumu un nodaļu atrašanās vietas, klāstīja Liepiņš. Rekonstrukcija vajadzīga, lai plānotajam pakalpojumu klāstam būtu atbilstošs tehniskais un telpu nodrošinājums.

Pēc pašvaldības sniegtās informācijas, slimnīcā kāpināts ķirurģijas pakalpojumu apjoms, piesaistīti jauni speciālisti. Plānots attīstīt arī dienas stacionāru, jāpaplašina fizioterapijas un pēcaprūpes pakalpojumi, lai atslogotu intensīvās terapijas un terapijas nodaļas un tajās neuzkavētos pacienti, kuriem tur vairs nav nepieciešams atrasties.

Tikšanās laikā pašvaldības pārstāvji informējuši ministru par sadarbību ar ģimenes ārstiem. Pašvaldība piešķir 10 000 eiro ģimenes ārstu prakses ierīkošanai un palīdz atrast arī vietu praksei. Novadā pašlaik ir 22 ģimenes ārstu prakses, bet rēķinot uz iedzīvotāju skaitu, būtu nepieciešamas vēl četras vai piecas jaunas. Pašvaldībā cer, ka līdz šī gada beigām izdosies piesaistīt vairākus jaunus ģimenes ārstus. Ar ministru pārrunāts, kas būtu jāmaina valsts pusē, lai ģimenes ārstu darbā būtu mazāk birokrātijas, līdz ar to ārsti varētu vairāk koncentrēties uz veselības aprūpi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu