"Swedbank": Ar viedtālruni par pirkumiem norēķinās ceturtdaļa pircēju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Patlaban par savu pakalpojumu vai pirkumu ar viedtālruņiem norēķinās jau gandrīz ceturtdaļa pircēju jeb 23%, informēja "Swedbank" pārstāvji, atsaucoties uz bankas apkopotajiem datiem.

Pagājušajā gadā par gandrīz piektdaļu jeb 18% pieaudzis klātienes pirkumu un pakalpojumu skaits, par kuriem iedzīvotāji norēķinājušies ar maksājumu kartēm.

Vairāk nekā uz pusi jeb par 61% audzis arī bezkontakta maksājumu skaits, kad iedzīvotāji izvēlas maksājumus veikt ar viedtālruņa jeb e-maka starpniecību.

Arī vidējā pirkuma summa, kas tiek veikta ar viedtālruni jeb e-maka starpniecību, ir ievērojami augstāka nekā pirkumiem ar norēķinu karti klātienē vai internetā. Pērn vidējā pirkuma summa bezkontakta maksājumam ar e-maku internetā bijusi 41,38 eiro, klātienes pirkumiem ar maksājuma kartēm vidēji tērēts ap 18 eiro, bet pirkumiem internetā ar norēķinu karti - vairāk nekā 24 eiro.

"Swedbank" Naudas pārvaldības daļas vadītājs Valdis Vaišļa informē, ka pērn martā "Swedbank" ieviesa e-komercijas risinājumu ar iespēju tirgotājiem pieņemt "Apple Pay" e-maku maksājumus un gada nogalē novērots, ka mēnesī tiek veikti 29 000 darījumu, kopējai darījuma summai sasniedzot 1,2 miljonus eiro.

Visbiežāk (68%) iedzīvotāji ar maksājuma kartēm klātienē norēķinājušies tirdzniecības uzņēmumos, pusē no gadījumiem (50%) veicot pirkumus pārtikas veikalos. Lielākais bezskaidras naudas klātienes darījumu apjoms (70%) novērots Rīgā un tās apkārtnē.

Par 4% pieaudzis arī to uzņēmumu skaits, kuri pieņem bezskaidras naudas maksājumus, savukārt kopējais POS termināļu skaits klātienes tirdzniecības vietās audzis par 8%. Pērn 68% no noslēgtajiem līgumiem par POS termināļa pieslēgumu "Swedbank" bija mazajiem uzņēmumiem.

Vaišļa informē, ka pēdējo gadu laikā aizvien vairāk bankas klientu lokā ir arī mazie uzņēmēji un individuālie komersanti, kuri POS termināļus izmanto kā norēķinu dažādos tirdziņos un cita veida izbraukuma tirdzniecībās. Pakalpojuma "POS terminālis telefonā" ieviešanu jau pirmajā mēnesī izvēlējās vairāk nekā 350 uzņēmēju un decembrī apgrozījums šajos termināļos pārsniedza 100 000 eiro. Ņemot vērā, ka 86% no maksājumiem ar kartēm joprojām tiek veikti klātienē, uzņēmēji savu klientu ērtībai arī e-veikalos turpina ieviest jaunus risinājumus, piemēram, "Apple Pay" vienkāršākiem norēķiniem.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu