Atbalsta atteikšanos no ievietošanas korekcijas iestādē kā drošības līdzekļa nepilngadīgajiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima ceturtdien, 29. februārī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas paredz atteikties no drošības līdzekļa - ievietošanas korekcijas iestādē - piemērošanas nepilngadīgajiem.

Latvijā jau vairāk nekā gadu nav specializētu sociālās korekcijas izglītības iestāžu nepilngadīgajiem. Tieslietu ministrija to vietā rosina veidot jaunu terapeitisko iestādi augsta riska pusaudžiem - "Terapeitisko māju", taču arī tās izveide ir pāris gadu nākotnes jautājums.

Tieslietu ministrijā (TM) skaidro, ka esot pieejami alternatīvi drošības līdzekļi, tajā skaitā apcietinājums. Likumprojekta anotācijā norādīts, ka eksperti secinājuši, ka vēl nenotiesātas nepilngadīgas personas ievietošana šādā brīvību ierobežojošā iestādē nav samērīga un nav atbilstoša nepilngadīgo labākajām interesēm.

Eksperti un TM skaidro, ka pastāv citi līdzekļi, ko var piemērot, lai nodrošinātu, ka nepilngadīgā persona pilda savus procesuālos pienākumus un neizdara jaunus noziedzīgus nodarījumus. Piemēram, nodošana policijas uzraudzībā, nodošana vecāku vai aizbildņu pārraudzībā vai apcietinājums, ja tiek konstatēta nepieciešamība izolēt nepilngadīgo personu no sabiedrības.

Iepriekš Saeimas Juridiskās komisijā TM pārstāve skaidroja - ja būs nepieciešams, kā drošības līdzekli varēs piemērot vai nu apcietinājumu, vai ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli. Iepriekš ekspertu diskusijā drošības līdzeklis - ievietošana korekcijas iestādē - atzīts par ko ļoti līdzīgu apcietinājumam un tika novērtēta kā "vidējais posms", kas vispār nav nepieciešams.

Cita ministrijas pārstāve, TM parlamentārā sekretāre Lauma Paegļkalna informēja par to, ka notiek virzība uz terapeitiskās iestādes augsta riska pusaudžiem - "Terapeitiskā mājas" - izveidošanu, kurai gan mērķis ir plašāks par krimināltiesisko regulējumu. TM tūlīt sāks strādāt gan pie regulējuma izstrādes un finansējuma saņemšanas "Terapeitiskā mājas" izveidošanai, iepriekš komisijas sēdē atzīmēja TM parlamentārā sekretāre.

Jau vēstīts, ka jautājums par regulējumu attiecībā uz nepilngadīgo, tajā skaitā, mazgadīgajiem aktualizējās pēc tam, ka janvārī Jūrmalā kriminālatbildības vecumu nesasniedzis bērnunama iemītnieks nodūra vienaudzi. Pēc nozieguma dūrējs tika nodots atpakaļ pieskatīšanai sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādē, jo valsts kopš 2022.gada ir likvidējusi sociālās korekcijas izglītības iestādes, bet līdzvērtīgs mehānisms to vietā nav nācis un pagaidām ir plānošanas līmenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu