Foto Siliņa: Latvijas un Polijas stratēģiskā partnerība kļūs ciešāka

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: @EvikaSilina

Polija ir Latvijas uzticams draugs un stratēģiskais partneris, ar kuru var izvērst sadarbību vēl plašāk ne tikai drošības un aizsardzības jautājumos, bet arī finanšu pakalpojumu jomā un ekonomikā kopumā, tā ceturtdien pēc tikšanās ar Polijas premjerministru Donaldu Tusku sacīja Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Kopīgā abu valstu valdību vadītāju preses konferencē Siliņa uzsvēra, ka šī ir viņas pirmā divpusējā vizīte Polijā, vienlaikus ar Tusku jau izveidojusies laba sadarbība Eiropadomē un citos formātos.

Siliņa uzsvēra, ka abi līderi redz lielu potenciālu vairāk sadarboties tādās jomās kā finanšu pakalpojumi, enerģētika un transports. Abu valstu kopējais mērķis ir savienot Latvijas un Polijas galvaspilsētas ar "Rail Baltica" dzelzceļa sliedēm.

Politiķi pārrunāja arī Krievijas izvērsto karu Ukrainā, un Latvijas pieredzi, aizliedzot Krievijas un Baltkrievijas lauksaimniecības produktu importu. Tusks esot paudis vēlmi izpētīt Latvijas risinājumu, vērtējot tā potenciālo ieviešanu arī Polijā, uzsvēra Siliņa.

Abi līderi solījušies, ka turpinās būt "starp skaļākajām balsīm", kas pieprasa papildu militāro atbalstu Ukrainai, lai tā gūtu uzvaru karā pār iebrucēju.

Vienlaikus pārrunāta nepieciešamība pēc efektīviem un sabalansētiem risinājumiem saistībā ar lauksaimnieku protestiem un prasībām Eiropas Savienības valstīs.

Amatpersonas apsprieda arī drošības jautājumus, nepieciešamību palielināt militāro atbalstu Ukrainai un stiprināt aizsardzības industriju Eiropas Savienībā, starptautisko situāciju un notikumus Moldovā, kopīgu darbu, lai pretotos hibrīdajam apdraudējumam no Krievijas un Baltkrievijas. Tāpat pārrunātas iespējas paplašināt sadarbību ekonomikā un Baltijas valstu elektrības tīklu sinhronizācija ar Eiropas tīkliem.

Ministru prezidente informēja par Latvijas un Lielbritānijas vadīto dronu koalīciju, kurai pievienojušās vairākas valstis, izvirzot ambīciju piegādāt Ukrainai miljons dronus.

Ministru prezidentei bija arī atsevišķas tikšanās ar Polijas komercbankas "Bank Pekao" un Polijas komercbankas "PKO Bank Polski" pārstāvjiem, ar kuriem pārrunāti jautājumi saistībā ar Latvijas finanšu pakalpojumu tirgu un potenciālajām iespējām jauniem tirgus spēlētājiem Latvijā.

Siliņa Varšavā nolika ziedus pie Nezināmā karavīra kapa. Viņa arī tikās ar Latvijas vēstniecības Polijā darbiniekiem, izsakot pateicību par profesionālo mūsu valsts interešu pārstāvniecību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu