Igaunijas pārvadātājs "Elron" plāno drīzumā sākt vilcienu satiksmi starp Rīgu, Tartu un Tallinu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: gui jun peng/Shutterstock

Igaunijas pārvadātājs "Elron" plāno sākt pasažieru vilcienu satiksmi starp Rīgu, Tartu un Tallinu ne vēlāk kā šī gada oktobrī, pavēstīja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

PV informē, ka patlaban starpministriju līmenī ir panākta konceptuāla vienošanās par PV un "Elron" sadarbības uzsākšanu pasažieru pārvadājumu nodrošināšanai starp Rīgu, Tartu un Tallinu.

Kompānijā informē, ka līdz šim diskutēts, ka Igaunijas pārvadātājs varētu pagarināt savu esošo maršrutu Tallina-Tartu-Valga vienreiz dienā līdz Rīgai.

Vilciena atiešana no Valgas uz Rīgu plānota vakarā, bet no Rīgas uz Valgu rīta pusē. Latvijas pusē vilcienam pieturot Valmierā, Cēsīs, Siguldā un Zemitānos.

PV pārstāvji piebilst, ka līdz tam Igaunijas pārvadātājam jāpaveic zināmi mājasdarbi, piemēram, jāiziet sertifikācijas process vilcienu izmantošanai Latvijas teritorijā un VAS "Latvijas dzelzceļš" infrastruktūrā, jāaprīko sastāvs ar nepieciešamo aprīkojumu un jāpielāgo apziņošanas sistēma.

Tāpat "Elron" jāvienojas ar VAS "Latvijas dzelzceļš" par nepieciešamo jaudu pasūtīšanu, kā arī jāsaskaņo kustības saraksts.

Kompānijā arī informē, ka Igaunijas pārvadātāja piedāvātais sākotnējais sadarbības modelis paredz "Elron" elektrovilcienu izmantošanu visas līnijas apkalpošanai, vienlaikus Latvijas pusē ritošo sastāvu apkalpotu PV personāls.

PV norāda, ka par šī maršruta komerciālo rentabilitāti, tostarp biļešu pārdošanu, būtu atbildīgs Igaunijas uzņēmums, papildinot, ka PV pirmšķietami neredz šķēršļus šādas sadarbības īstenošanai.

Tuvākajā laikā notiks nākamā tikšanās ar "Elron", kur tiks pārrunāta sadarbības detalizācija un PV līdzdalība, tostarp jautājumi par informācijas izplatīšanas un klientu atbalsta funkciju nodrošināšanu latviešu valodā Latvijas teritorijā un biļešu tirdzniecību PV kasēs, mājaslapā un vilcienos, informē PV.

TVNET jau vēstīja, ka pērn trīs Baltijas valstu ministru līmenī noslēgta vienošanās par pasažieru vilcienu satiksmi starp Viļņu, Rīgu un Tallinu, līdz tiek pabeigta Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līnija "Rail Baltica".

Sarunas par visu trīs Baltijas valstu galvaspilsētu savienošanu ar pasažieru vilcienu maršrutiem aktualizējās jau 2021.gada septembrī, kad, atzīmējot Eiropas dzelzceļa gadu, no Tallinas caur Rīgu uz Viļņu devās Baltijas valstu ekspresis. Tajā satikās tā laika ministri, Baltijas valstu dzelzceļa nozares un Eiropas Komisijas pārstāvji, kā arī "Rail Baltica" ieviesēji.

Savukārt pērn 27.decembrī Lietuvas valsts dzelzceļa grupas "Lietuvos geležinkeliai" pasažieru pārvadājumu meitasuzņēmums "LTG Link" sāka vilciena reisus starp Viļņu un Rīgu.

Jau ziņots, ka "Eesti Liinirongid" ir Igaunijas valstij piederoša kompānija, kas strādā ar zīmolu "Elron". 2022.gadā kompānija pārvadāja 7,1 miljonu pasažieru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu