Kā savā uzturā iekļaut vairāk augu izcelsmes pārtikas?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pressmaster/Shutterstock.com

Vai jums ir gadījies dzirdēt vārdu Veganuary? Tas ir ikgadējs izaicinājums, kas mudina cilvēkus janvārī ievērot vegānu dzīvesveidu. Pirmo reizi šī iniciatīva tika organizēta 2014. gadā, tātad šogad tai aprit jau desmit gadi. Veganuary var kalpot par iedvesmas avotu visa gada garumā –, jo sākt vairāk rūpēties par savu uzturu nekad nav par vēlu! Un, lai motivācija tā īstenošanai nezustu, bet būtu tikai augstāka, Bonduelle, kas ir pazīstama ar augstas kvalitātes dārzeņu produktiem, aicina iepazīties ar augu izcelsmes pārtikas sniegto labumu un izmantot ieteikumus, kas palīdzēs to iekļaut savā uzturā.

Augu izcelsmes pārtikas sniegtais labums cilvēkiem un apkārtējai videi

Augu izcelsmes pārtika sniedz daudz priekšrocību gan cilvēka veselības, gan vides ziņā. No uztura viedokļa tā satur daudz svarīgu uzturvielu, piemēram, šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas. Augos esošās šķiedrvielas, kuru nav dzīvnieku izcelsmes produktos, ir ļoti nozīmīgas, lai uzturētu veselu gremošanas sistēmu, tās var arī samazināt holesterīna līmeni asinīs un zarnu vēža risku. Turklāt augu izcelsmes pārtikas produkti dabiski satur mazāk kaloriju un piesātināto tauku, tāpēc tie var palīdzēt kontrolēt ķermeņa svaru un samazināt sirds slimību risku.

Augu izcelsmes pārtikas sniegtais labums veselībai ir apstiprināts daudzos zinātniskajos pētījumos. Pamatojoties uz šiem pētījumiem, cilvēkiem, kuri lieto augu izcelsmes pārtiku, ir mazāks risks saslimt ar hroniskām slimībām, piemēram, sirds slimībām, hipertensiju, 2. tipa cukura diabētu un konkrētiem vēža veidiem. To nosaka ne tikai lielais šķiedrvielu un uzturvielu daudzums, bet arī fitoķīmiskās vielas – savienojumi, kuriem piemīt antioksidantu un pretiekaisuma īpašības. Piemēram, augļos un dārzeņos esošajiem flavonoīdiem ir svarīga loma sirds un asinsvadu slimību riska mazināšanā. Turklāt augu izcelsmes pārtika, piemēram, rieksti, sēklas un avokado satur daudz veselīgo tauku, kas ir noderīgi sirdij un kognitīvajām funkcijām.

Alexander Prokopenko/Shutterstock.com

Augu izcelsmes pārtikas lietošana pozitīvi ietekmē ne tikai cilvēku veselību, bet arī apkārtējo vidi. Augkopībai parasti ir nepieciešams mazāk ūdens, zemes un enerģijas, salīdzinot ar lopkopību, bet tas savukārt ir saistīts ar zemākām siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijām. Respektīvi, samazinot dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņu, varam sniegt ieguldījumu ilgtspējīgas un ekoloģiskas pārtikas sistēmas izveidē.

5 ieteikumi, kā savā uzturā iekļaut augu izcelsmes pārtiku

Iemeslu, lai iekļautu vairāk augu izcelsmes produktu savā uzturā, – ir patiešām daudz. Taču ir pilnīgi normāli, ja jauno ieradumu izveidošanai vajadzēs vairāk laika, it sevišķi, ja neesat radis ēst daudz šāda ēdiena. Tāpēc neesiet pārāk bargs pret sevi –, lai šis process ir viegls un patīkams.

1. Sāciet pamazām

Piemēram, varat sākt ar to, ka vienu dienu nedēļā atteiksieties no gaļas. Laika gaitā, kad augu izcelsmes uzturs kļūs jums pierastāks un būsiet atklājis iecienītus ēdienus, varēsiet nedēļā iekļaut vairākas šādas dienas. Atcerieties, ka svarīgākais – konsekvence; arī mazas pārmaiņas ilgtermiņā var būt ļoti nozīmīgas.

2. Pamēģiniet iekļaut uzturā vairāk augu izcelsmes olbaltumvielu

Bagātināt savu uzturu ar olbaltumvielām var, patērējot ne tikai dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus. Lēcas, turku zirņi, pupiņas, tofu – tie ir produkti, kuri bagātīgi satur ne tikai olbaltumvielas, bet arī piešķir ēdieniem dažādu tekstūru un garšu. Izmēģiniet jaunas receptes, lai atklātu ēdienus, kas garšo tieši jums. Svaigie un sātīgie turku zirņu salāti, makaroni ar pupiņām un dārzeņiem karija mērcē ar piesātinātu garšu, bet varbūt sātīgās veģetārās tortiljas? Šīs un citas lieliski sabalansētas augu izcelsmes ēdienu receptes meklējiet Bonduelle tīmekļa vietnē.

Olga Bombologna/Shutterstock.com

3. Neupurējiet garšu

Gatavojot ēdienu, nevairieties pievienot garšaugus, garšvielas un pašu gatavotās mērces, lai piešķirtu augu izcelsmes ēdieniem lielisku garšu. Atbilstoši saskaņotas garšvielas vienkāršu dārzeņu ēdienu var pārvērst īstā kulinārijas šedevrā. Droši eksperimentējiet ar dažādām virtuvēm, piemēram, Vidusjūras reģiona vai Indijas, un atklājiet jaunas garšas un ēdienus.

4. Pārveidojiet iecienītos ēdienus

Pagatavojiet savu iecienīto ēdienu versijas, izmantojot augu izcelsmes produktus. Varbūt jums garšo spageti ar tradicionālo Boloņas mērci? Tad noteikti izmēģiniet maltās gaļas vietā izmantot lēcas vai augu izcelsmes malto “gaļu”. Sapņojat par burgeri? Ir daudz šā ēdiena versiju, kurās izmantoti augu izcelsmes produkti un kas ļaus apmierināt jūsu vēlmes. Piemēram, varat pagatavot gardu lēcu un ziedkāpostu “burgeri”, kura recepti arī meklējiet Bonduelle tīmekļa vietnē.

5. Plānojiet savu ēdienkarti

Veltiet nedaudz laika, lai saplānotu ēdienkarti. Tādējādi būs vieglāk uzņemt sabalansētu ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku daudzumu un samazināt kāri pēc neveselīgiem pārtikas produktiem. Turklāt ēdienkartes plānošana palīdzēs nodrošināt ēdienu dažādību, – tādējādi uzņemsiet dažādas uzturvielas un arī ēdiens neapniks.

Augu izcelsmes pārtikas produktu iekļaušana uzturā ir atklājumu pilns ceļojums. Dodieties tajā ar prieku! Izprotot šāda uztura sniegto labumu, turklāt ja ir pieejams tik plašs augu izcelsmes produktu klāsts, spert pirmos soļus būs pavisam vienkārši. Svarīgākais – nebūt stingram pret sevi, saglabāt konsekvenci un izbaudīt iepazīšanas procesu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu