Augu mēslošana pavasarī: kā izvēlēties piemērotāko mēslojumu?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Banānkoks ar un bez pabarošanas ar Mēslolojums. Publicitātes foto.

Katrs augs ir dzīvs organisms, - lai tas labi justos un augtu, tam, gluži kā cilvēkam, nepieciešama barība. Augiem šī barība ir labs un pilnvērtīgs mēslojums. Tāds nepieciešams gan istabas, gan dārza, gan siltumnīcu augiem. Dārzeņu un ogu stādiem, ogu krūmiem un augļu  kokiem pareiza mēslošana ir svarīga, lai nodrošinātu bagātīgu ražu. Kas jāņem vērā, izvēloties mēslojumu, kādas priekšrocības ir dabīgam mēslojumiem un kādas ir biežākās kļūdas, mēslojumu lietojot? Ar vērtīgiem padomiem dalās dārza dizaina meistare, dārzkope un Instagram bloga “Mans sapņu dārzs” autore Dace Ziediņa.

Foto: Dārza dizaina meistare, dārzkope un Instagram bloga “Mans sapņu dārzs” autore Dace Ziediņa. Bilde no personīgā arhīva.

Marts un aprīlis ir īstais brīdis pirmo dārza darbu veikšanai. Pirmais solis pavasarī ir dārza augu apsekošana, izvērtējot, kā augi jūtas pēc ziemas, kas ir nosalis vai nolūzis. Marta vidū parasti tiek veikta arī augļu koku un krūmu formēšana. Kad pirmā dārza revīzija veikta, sākas plānošana – kas jāpārstāda un kas šogad dārzā tiks stādīts. Savukārt aprīlī parasti sākas lielie sēšanas un stādīšanas darbi, ar kuriem vienlaikus veic arī zemes mēslošanu, lai iesētie, iestādītie un pārstādītie augi caur saknēm varētu saņemt visas tiem augšanai nepieciešamās barības vielas.

Kas jāzina par dažādiem mēslojuma veidiem?

Ir divas galvenās augu mēslojuma produktu grupas: ķīmiskie jeb sintētiskie un organiskie mēslojumi:

  • Organiskie mēslojumi ir gatavoti no dažādām  dzīvnieku un augu valsts izejvielām, piemēram, dzīvnieku un putnu mēsli, gaļas ražošanas blakusprodukti - kaulu vai asins milti, jūraszāles un citas dabiskas sastāvdaļas.
  • Ķīmiskie mēslojumi tikmēr satur sintētiskas, mākslīgas augu barības vielas un minerālvielas, kas iegūtas ķīmiskos procesos.

Izvēloties mēslojumu, svarīgi pievērst uzmanību to sastāvam un aktīvajām vielām, ko tas satur. Piemēram, pavasarī augiem vairāk nepieciešams slāpeklis, kas palīdz augt, izdīgt un atmosties no ziemas (ķīmiskais simbols N). Augļu un ziedu fāzei sākoties – vasaras vidū un rudenī augiem vairāk nepieciešamas fosfors (P). Savukārt vēlā rudenī un ziemā – kālijs (K), kas stiprina un palīdz pārciest ziemu.

“Šīs un citas augiem nepieciešamās vielas satur gan ķīmiskie, gan organiskie mēslojumi, taču mans ieteikums dārza mēslošanā ir izvēlēties organisko mēslojumu –  ķīmiskās vielas, ko iestrādājam zemē, turpat paliek, indē zemi un caur dārzeņiem, augļiem un ogām nonāk mūsu pašu organismā. Pie tam organiskais mēslojums ilgtermiņā ir arī efektīvāks un vienkāršāks lietošanā,” iesaka Dace Ziediņa.

Organiska mēslojuma galvenās priekšrocības

Organiskais mēslojums ir saudzīgāks un izdalās pakāpeniski – augs pats no tā var paņemt savai tā brīža augšas fāzei nepieciešamās vielas.  “Ķimikālijas ir ātrākas to iedarbībā, bet lietošana regulāri jāatkārto – uz sezonas sākumu, vidu, rudenī, katru reizi sekojot aktīvo vielu sastāvam un analizējot, kas kuram augam konkrētajā brīdī nepieciešams. Tam vajadzīgas ļoti specifiskas zināšanas - ja pāršausim pār strīpu, tas augam kaitēs un var izraisīt pat tā bojāeju. Pie tam, daba tomēr ir gudrāka: ne velti tantei laukos dārzs vienmēr būs krāšņāks nekā agronomam, kurš strādā ar ķimikālijām,” stāsta D.Ziediņa.

Foto: Dārza dizaina meistare, dārzkope un Instagram bloga “Mans sapņu dārzs” autore Dace Ziediņa. Bilde no personīgā arhīva.

Biežākās kļūdas, ko cilvēki pieļauj gan dārza, gan istabas augu mēslošanā ir:

  • Slima auga mēslošana – ja augam ir kāda slimība, vispirms jātiek galā ar to un jāļauj augam atkopties. Slims augs neuzņems barības vielas, un mēslošana nelaikā var nākt tam par sliktu. “Augs ir dzīvs organisms, un varam iedomāties analoģiju ar cilvēku: kad būsim slimi, un kāds atnāks ar kotlešu šķīvi, diez vai mums to kārosies. Tāpat ir arī augam, - tam jāizārstējas, jāatlabst un tikai tad tam var sākt dot barības vielas,” saka D.Ziediņa.
  • Auga barošana ar augšanas fāzei neatbilstošiem elementiem - problēma, kas var rasties, lietojot ķīmiskus mēslojumus. “Izvēloties mēslojumu, jāpievērš uzmanība uz tā iepakojuma redzamajiem simboliem par ķīmisko sastāvu. Piemēram, ja vēlā rudenī augus izvēlēsimies mēslot  ar slāpekli saturošu mēslojumu – tā vietā, lai gatavotos ziemas sezonai, augs dzīs jaunus dzinumus, kas pie pirmajām salnām nosals,” stāsta D.Ziediņa.
  • Augu pārmēslošana – jebkura līdzekļa pārmērīga lietošana neatbilstošās proporcijās nāks augam par sliktu un var izraisīt tā bojāeju. Piesardzība nepieciešama, gan lietojot ķīmiskos, gan atsevišķus organiskos mēslojumus. Ķīmiski mēslojumi un stipras iedarbības organiskiem mēslojumi, piemēram, kūts un putnu mēsli, neatbilstošās proporcijās var apdedzināt auga saknes.

“Manis pašas pērnā gada lielākais atklājums ir Latvijā radītais “MēsLolojums”, kuru lietoju gan saviem telpaugiem, gan dārzam. Lielākais tā pluss, atšķirībā no visiem citiem organiskajiem mēslojumiem: ar šo mēslojumu var darboties pat pavisam “zaļš” iesācējs dārza darbos, jo ar tā lietošanu nevar pāršaut pār strīpu: viens graudiņš vairāk vai mazāk – nekas augam nenotiks. Vēl viens milzu pluss – tas darbojas ilgstoši: iestrādā zemē vienu reizi un aizmirsti, augs no tā gada garumā saņems visas tam katrā augšanas fāzē nepieciešamās vielas,” stāsta D.Ziediņa.

Foto: Publicitātes foto

Dabiskas vielas savā dārzā izvēlas arī Rūta Dvinska

“MēsLolojumu” savā Siguldas pusē iekoptajā piemājas dārziņā un siltumnīcā iecienījusi arī TV personība un raidījuma “Māmiņu klubs“ vadītāja” Rūta Dvinska, kura īpaši novērtē tā dabisko sastāvu.

“Mūsu dārziņā aug gan tomāti, gurķi un burkāni, gan garšaugi un dažādas ogas. Viss, ko liekam zemē un ar ko barojam augus, tālāk nonāk mūsu pašu vēderā. Tāpēc lietoju vietējā ražotāja augu mēslojumu “MēsLolojums”, kas ir pilnībā ekoloģisks un atvieglo ikdienu ar vienkāršo lietošanu. Dārziņu iekopām savam priekam un bērniem atmiņām: lai meitenes var iebrist dobē, izraut burkānu un to, lejammucā noskalotu, turpat ar smilšainu muti pagrauzt. Lai tas būtu iespējams, mūsu dārzā ķimikālijām nav vietas,” viņa saka.

Foto: Publicitātes foto

Kāpēc izvēlēties “MēsLolojumu”?

Tas ir organiskas izcelsmes, un tādējādi dabai, augiem un cilvēka veselībai draudzīgs mēslojums.  “MēsLolojumā” esošais fosfors un kālijs veicina stingra stublāja nobriešanu, sakņu sistēmas attīstību un bagātīgāku, veselīgāku ziedu un augļu attīstību. Savukārt slāpeklis, kas augsnē nonāk mēslojuma pakāpeniskā sadalīšanās procesā, stiprina un veicina augšanu.

Ko un kā mēslot ar “MēsLolojumu”?

Šo mēslojumu var izmantot dažāda veida kultūrām – visu veidu dārzeņiem, augļiem, ogām, ziediem, krūmiem un kokiem. Ņemot vērā tā 100% dabisko sastāvu, tā lietošana ir  vienkārša – granulas uzreiz no iepakojuma rūpīgi iestrādā augsnē, ievērojot uz iepakojuma norādīto normu. Vienreiz iestrādāts, “MēsLolojums” turpina iedarboties līdz pat vienam gadam, - augs pats no tā paņem uzturvielas, kas tam attiecīgajā sezonā vai augšanas ciklā nepieciešamas.

Kur iegādāties?

Veikalos DEPO, “Podi un podi”, “HORTES”, “Tēriņu 55 Republika”, “Latvis Dara”, “Floks PL” un citās lielākajās tirdzniecības vietās visā Latvijā. Vairāk informācijas www.ljlinen.com vai “MēsLolojums” Instagram kontā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu