Ukraina atteiksies no "Starptautisko kara sponsoru saraksta" (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Ukraina tuvāko dienu laikā varētu atteikties no “Starptautisko kara sponsoru saraksta”, kurā Kijiva iekļāvusi kompānijas un fiziskās personas, kas turpina veikt biznesu Krievijā, aģentūrai “Reuters” pavēstījuši divi avoti.

Pēc viņu teiktā, Kijivas lēmumu pārtraukt šī saraksta veidošanu ietekmējušas divas valstis. Viena valsts ir Ķīna, un pastāv aizdomas, ka otra valsts varētu būt Francija. Cits avots norāda, ka neskaitot Ķīnu un Franciju, spiedienu uz Ukrainu izdarījušas arī Austrija un Ungārija.

Šo sarakstu veidoja Nacionālā Korupcijas novēršanas aģentūra. Pašreizējā brīdī šajā sarakstā ir 50 uzņēmumi. Lielākā daļa no tiem ir no Ķīnas (14): naftas un gāzes kompānija CNPC, “Sinopec Group”, CNOOC, tīmekļa tirdzniecības platforma “Alibaba”, Ķīnas dzelzceļa būvniecības kompānija CRCC, Ķīnas valsts būvineženierijas korporācijas CSSEC, kā arī videonovērošanas aprīkojuma ražotājs “HikVision” un citi uzņēumi.

Franciju šajā sarakstā “pārstāv” četri uzņēmumi - “Auchan”, “Leroy Merlin”, “Yves Rocher” un “Bonduelle”. Tāpat sarakstā ir uzņēmumi no ASV, Vācijas, Itālijas, Šveices un citām valstīm, tostarp “Bacardi”, “Nestle”, “Knauf”, “Unilever” un citi.

Neskaitot paša saraksta likvidēšanu, jau 22. martā varētu tikt slēgta arī ar šo sarakstu saistītā vietne, kurā arī sniegta plaša informācija par privātpersonām un kompānijām, pret ko noteiktas Rietumu sankcijas.

Ukrainas “Melnajam sarakstam” nav juridiska spēka, taču “tas sagādā neērtības” lielajām kompānijām, kuras tur iekļautas, vēsta “Reuters”. Ukraina ir gatava mīkstināt pozīciju, jo tai kļūst arvien grūtāk atrast atbalstu starptautiskajā arēnā.

20. martā arī Ukrainas varasiestādes paziņoja, ka atteiksies no šī saraksta veidošanas. Ukrainas Ārlietu ministrijā norādīts, ka “tiek saņemtas daudzas sūdzības” no partnervalstīm, kas norāda uz normatīvās bāzes trūkumu šāda saraksta esamībai. Tā rezultātā tiek negatīvi ietekmēta svarīgu lēmumu pieņemšana, lai pretotos Krievijai.

Ukrainas Tieslietu ministrijā arī norādīts uz to, ka “nav pieņemams valsts vārdā veidot sarakstus, kuriem nav nekāda juridiska pamata likumdošanas līmenī”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu