Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcas sākušas izpārdot savas benzīna rezerves (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas naftas kompānijas samazinājušas benzīna ražošanas apjomus un sākušas izpārdot uzkrātās rezerves pēc Ukrainas bezpilota lidaparātu uzbrukumiem naftas pārstrādes rūpnīcām, vēsta “The Moscow Times”, atsaucoties uz avotiem nozarē.

Tiek norādīts, ka 13.-19. marta nedēļā benzīna ražošanas apjoms Krievijā kritās par 3,9% attiecībā pret iepriekšējo nedēļu. Pašlaik Krievija spēj saražot 111,3 tonnas benzīna diennaktī. Minimālais benzīna ražošanas apjoms fiksēts 18. martā – 104,7 tūkstoši tonnu dienā. Tā ir pirmā nedēļa, kad benzīna ražošanu ietekmējuši Ukrainas dronu uzbrukumi Ņižegorodas, Rjazaņas un Srizaņas naftas pārstrādes rūpnīcām.

Tomēr, neraugoties uz ražošanas apjoma kritumu, naftas kompānijas ir palielinājušas benzīna piegāžu apjomus par 0,3% - līdz 794,2 tūkstošiem tonnu. Starpību starp ražošanas un piegāžu apjomu naftas pārstrādes rūpnīcas segušas, tērējot rūpnīcu uzkrātās rezerves.

Tā rezultātā benzīna rezerves nedēļas laikā samazinājušās par 1,5% (25,5 tūkstošiem tonnu). Kopumā naftas pārstrādes rūpnīcu rezerves ir mērāmas divos miljonos tonnu. Pateicoties benzīna eksporta aizliegumam, kas ir spēkā no 1. marta, tā rezerves ir par 153 tūkstošiem tonnu lielākas, nekā pirms gada.

Martā Ukrainas bezpilota lidaparāti spējuši būtiski kaitēt naftas pārstrādes rūpnīcām – “Lukoil” Ņižegorodas naftas pārstrādes rūpnīcai, kā arī bojātas nozīmīgas pārstrādes iekārtas Rjazaņas, Srizaņas un Kubiševas naftas pārstrādes rūpnīcās (visas pieder “Rosņeftj”).

Pēc “Kommersant” datiem, naftas pārstrāde martā bija 722,6 tūkstoši tonnu dienā, kas ir par 0,5% zemāk nekā februārī. Krievijas Enerģētikas ministrija rēķinās, ka ražošanas apjomu samazināšanās virknē naftas rūpnīcu tiks kompensēta ar pārstrādes apjoma palielinājumu citās rūpnīcās.

Ukrainas dronu uzbrukumu sekas “pagaidām ir mazāk nozīmīgas, nekā liecināja sākotnējā analīze, kurā prognozēja ražošanas apjomu sarukumu par 12-13%,” norāda Enerģētikas un finanšu institūta pārstāvis Sergejs Kondratjevs.

Pēc viņa novērtējuma, martā benzīna ražošanas apjoms būs par 135-140 tūkstošiem tonnu jeb par 4% zemāks, nekā noteikts ražošanas plānā. Ņemot vērā rezerves, rūpnīcām būs iespējams izvairīties no deficīta iekšējā tirgū.

Februārī Ukraina sāka regulāri uzbrukt Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām. Kijivas veiksme šajā jomā ir kļuvusi par bažām Vašingtonai. ASV aicināja Ukrainu pirms Krievijas prezidenta “vēlēšanām” pārtraukt šādus uzbrukumus, jo “tas varot radīt benzīna cenu pieaugumu”, izdevumam “Financial Times” teica vairāki avoti. Tāpat Vašingtonu satrauc fakts, ka Krievija var atbildēt ar triecieniem Ukrainai, kā rezultātā cietīs tā enerģētikas infrastruktūra, uz ko paļaujas Rietumvalstis.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu