Mainīt vārdu un uzvārdu plāno ļaut arī par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu sodītām personām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Savvapanf Photo/Shutterstock

Tieslietu ministrija valdībā iesniegusi grozījumus Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā, piedāvājot noteikt, ka arī personas, kuras ir sodītas par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu un sodāmība nav dzēsta vai noņemta, ir tiesīgas mainīt vārdu un uzvārdu saskaņā ar likumā noteikto kārtību, liecina informācija Tiesību aktu projektu publiskajā portālā.

Personas vārda un uzvārda maiņas kārtību noteic Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums. Saskaņā ar likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu lēmumu par atteikumu mainīt vārdu un uzvārdu pieņem, ja persona ir sodīta par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu un sodāmība nav dzēsta vai noņemta. Tādējādi ieslodzīta persona vai persona, kas sodu izcietusi, bet sodāmība nav noņemta vai dzēsta, vārdu un uzvārdu saskaņā ar likumu mainīt nevar.

Tomēr tiesību akti neliedz šādām personām noslēgt laulību un secīgi mainīt arī uzvārdu.

Izvērtējot spēkā esošo normatīvo regulējumu attiecībā uz personām, kuras ir sodītas par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, un iespēju normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos iegūt ziņas par personas sodāmību, konstatēts, ka šobrīd noteiktais ierobežojums būtu pārskatāms.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu