Skycop: kļūdas dēļ ievērojamas grūtības sagādātas miljoniem lidotgribētāju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācijas «Eurocontrol» datorsistēmas kļūdas dēļ otrdien, 3.aprīlī, varēja aizkavēties puse Eiropas avioreisu. Lidojumu kompensācijas pieprasījumu uzņēmums «Skycop» norāda, ka ievērojamas grūtības šī kļūda sagādāja miljoniem pasažieru.

Mūsu rīcībā esošā informācija liecina, ka datorkļūdas dēļ sistēmai, kas koordinē Eiropas aviosatiksmi, aktivizējās rezerves plāns. Piesardzības nolūkos tā automātiski ierobežoja esošo aviosatiksmi Eiropas Savienībā (ES), samazinot to par 10% un aizkavējot gandrīz pusi no visiem lidojumiem ES, norāda Lidojumu kompensācijas pieprasījumu uzņēmuma «Skycop» izpilddirektors Marjus Stonkus.

«Skycop» norāda, ka miljoniem Eiropas iedzīvotāju šā iemesla dēļ diemžēl tiks sagādātas ievērojamas grūtības. Vienlaikus negadījums ir klasificējams kā «ārkārtas apstākļi», kā rezultātā aviopasažieri nevar pieteikt kompensāciju par aizkavētiem vai atceltiem lidojumiem.

Neraugoties uz to, aviopasažieriem ir jāņem vērā, ka gadījumā, ja lidojums kavējas ilgāk par divām stundām, aviokompānijai ir pienākums nodrošināt pasažierus ar tādām pamatvajadzībām kā pārtika, ūdens, interneta un telefona pieejamība, akcentē «Skycop».

Savukārt informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija «Cert.lv» norāda, ka tās rīcībā nav informācijas, ka «Eurocontrol» datorsistēmas kļūda būtu saistīta ar kiberuzbrukumu.

Vēstīts, ka datorkļūdas dēļ otrdien varēja aizkavēties puse Eiropas avioreisu, paziņojusi Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācija «Eurocontrol».

«Šodien Eiropas tīklā tiek sagaidīti 29 500 lidojumi. Datorsistēmas atslēgšanās dēļ aptuveni puse no tiem var kādu laiku kavēties,» teikts «Eurocontrol» paziņojumā.

«Eurocontrol» uzsvērusi, ka šis incidents nerada nekādus drošības draudus.

Organizācija norādījusi, ka satiksmes regulēšanai izmanto ārkārtas situācijas plānu, piebilstot, ka lidojumu plūsma, domājams, atgriezīsies pie normāla grafika vēlu vakarā.

Par iespējamu lidojumu aizkavēšanos ziņoja daudzas Eiropas lidostas.

Briseles lidosta, kas apkalpo 650 lidojumus dienā, paziņojusi, ka samazina izejošo reisu skaitu līdz desmit lidmašīnām stundā.

Par paredzamo lidojumu aizkavēšanos ziņoja arī Amsterdamas Shipholas lidosta, Helsinki, Prāga un Kopenhāgena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu