LHV finanšu tirgus apskats (4.-11.janvāris)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

LHV bankas atskats uz notikumiem finanšu tirgos pagājušajā nedēļā, periodā no 2010.gada 4.janvāra līdz 2010.gada 11.janvārim.

2010. gadu pasaules biržas sāka uz pozitīvas nots, kas pamatā bija saistīts ar cerībām uz darba vietu skaita pieaugumu ASV. Tomēr realitāte bija citādāka – piektdien publiskotais nodarbinātības ziņojums liecināja, ka decembrī darba vietu skaits gaidītā pieauguma vietā bija sarucis par 85 000 un bezdarba līmenis saglabājās 10% līmenī. Lai gan sākotnēji investori reaģēja, pārdodot dolāru un ASV akcijas, negatīvās tendences ilgi neturpinājās, un piektdienas sesija tika noslēgta ar pozitīvu sniegumu.

Foto: Publicitātes foto

Skatoties uz nedēļu kopumā, varam ievērot, ka akciju tirgi Eiropā, ASV un arī Āzijā oscilēja starp negatīvo un pozitīvo teritoriju. Taču, neskatoties uz sarkanās krāsas klātbūtni, akciju tirgi visā pasaulē, izņemot Ķīnu, nedēļu noslēdza ar kāpumu.

Nedaudz atgriežoties pie situācijas darba tirgū, pagājušajā nedēļā nodarbinātības dati tika publiskoti arī Kanādā un eiro zonā, kur attiecīgi bezdarba līmenis šobrīd ir attiecīgi 8.5% un 10%.

Tīģera gads uzsākts ar kāpumu

ASV biržu indeksi gadu iesāka ar kāpumu, sasniedzot jaunu augstāko punktu 52 nedēļu laikā. Lai gan pagājušajā  nedēļā nevarējām vērot skaidra pirkšanas katalizatora klātbūtni, investori turpināja savus portfeļus papildināt ar riskantajiem aktīviem. Arī investoru aktivitāte, salīdzinot ar 2009. gada pēdējām tirdzniecības nedēļām, bija pieaugusi.

Pagājušajā nedēļā līderpozīcijas izvirzījās finanšu sektors, kur akciju cenas pieauga vidēji par +5.8%, kā arī industriālās ražošanas un enerģētikas sektori, kur akciju cenas pieauga attiecīgi par +5.2% un +5.0%. Savukārt vissliktāk klājās telekomunikāciju sektoram, kur vidēji akciju senas saruka par -2.6%.

Kāpumu enerģētikas sektorā veicināja naftas cenas pieaugums par 4.5%. Tāpat pagājušajā nedēļā turpināja pieaugt arī zelta cena, kas nedēļas laikā pakāpās par +3.7%.

Vislielākā uzmanība nepārprotami tika pievērsta ekonomikas datu frontei, kur piektdien tika publiskoti decembra nodarbinātības dati. Lai gan bezdarba līmenis palika nemainīgs, bezdarbnieku skaits, kas šajā statusā atrodas jau ilgāku laiku, turpināja pieaugt. Piemēram, 4 no 10 bezdarbniekiem darbu nav spējuši atrast jau 27 un vairāk nedēļu. Iepriekš šī proporcija bija 2 no 10.

Citviet decembra ISM indekss pārspēja prognozes, decembrī sasniedzot 55.9 punktus.

Korporatīvo ziņo frontē jau pagājušajā nedēļā sešas no S&P 500 indeksā ietilpstošajām kompānijām paziņoja ceturtā ceturkšņa darbības rezultātus, kas vairumā gadījumu bija labāki nekā gaidīts. Tomēr tā pa īstam peļņas sezona sāksies šajā nedēļā – pirmdien darbības rezultātus publiskos Alcoa, kas arī iezīmēs oficiālo peļņas sezonas sākumu ASV.

Anglijas Banka savu nostāju nemaina

Līdzīgi kā ASV, arī Eiropā pamatā dominēja pozitīvās tendences. Rezultātā Lielbritānijas FTSE-100 indekss nedēļu noslēdza ar +2.2%, Francijas CAC 40 ar +2.8% un Vācijas DAX ar +1.3%.

Pagājušajā nedēļā viens no nozīmīgākajiem notikumiem bija Anglijas Bankas sanāksme, kuras laikā, kā jau tika gaidīts, mārciņas bāzes likme tika atstāta nemainīga pie 0.5% atzīmes. Tāpat centrālā banka turpinās stimulēt ekonomiku, jo, lai gan ekonomiskā situācija uzlabojas, atlabšana joprojām ir trausla.

Ķīna ierobežo likviditāti

Āzijā vienīgi Ķīnas Shanghai Composite indekss nedēļu noslēdz ar -2.5% kritumu, kas skaidrojams ar Ķīnas centrālās bankas lēmumu ierobežot likviditāti. Līdz ar to tirgu pāršalca bažas, ka valdība varētu veikt ekonomikas izaugsmi ierobežojošus pasākumus ātrāk nekā gaidīts.

Tikmēr Japānā finanšu ministra Naoto Kan izteikumi, ka viņš atbalstot vāju jenu, lika pakāpties eksportētāju akciju cenām, jo vājāka jena nozīmētu arī lielāku potenciālo peļņu.

Baltijas biržu indeksi nedēļu noslēdz ar kāpumu

2010. gada pirmo tirdzniecības nedēļu Baltijas biržas noslēdza ar pozitīvu sniegumu. Absolūts līderis pagājušajā nedēļā bija Rīgas ONXR indekss, kura vērtība pieauga par +13.17%. Otrajā vietā ierindojās Tallinas OMXT indekss, kura vērtība pieauga par +4.32%, savukārt Viļņas OMXV indekss svārstījās ap 263 punktu atzīmi un nedēļu noslēdza ar +1.67%.

Gada sākumā tirgu parasti pārpludina dažādas prognozes attiecībā uz iespējamu notikumu attīstības scenārijiem. Tā, piemēram, Igaunijas laikraksta Postimees ikgadējā analītiķu aptauja liecina, ka 2010. gadā tiek prognozēts turpmāks Tallinas indeksa kāpums līdz 491 punktam (+22%, salīdzinot ar 2009. gada pēdējo vērtību).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu