Naftas cenas nedaudz palielinās; pieaug biržu indeksi un ASV dolāra vērtība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Naftas cenas pasaulē, kurām ceturtdien nebija vienotas tendences, piektdien nedaudz pieaug saistībā ar pretrunīgu informāciju par iespējām samazināt pieprasījuma un piedāvājuma nelīdzsvarotību pasaules tirgū. No vienas puses, naftas ieguvējvalstu organizācija OPEC cenšas ierobežot naftas ieguves apjomu, lai samazinātu pārprodukciju tirgū, bet no otras puses Lībija un Nigērija paplašina ieguvi.

ASV biržu indeksi ceturtdien palielinājās pēc tam, kad šā gada pēdējā centrālās bankas - Federālās rezervju sistēmas - sanāksmē tika paaugstinātas prognozes par bāzes procentu likmi nākamajos trīs gados. Ietekme uz noskaņojumu tirgū bija arī vairāku statistikas datu publicēšanai, kas liecina, ka uzlabojas ekonomiskā situācija ASV.

Eiropas biržu indeksi ceturtdien pieauga saistībā ar dienu iepriekš ASV Federālās rezervju sistēmas pieņemtajiem lēmumiem. Turklāt tirgu ietekmēja arī sākotnējie dati par eirozonas privātā sektora ražošanas un pakalpojumu aktivitāti raksturojošo indeksu «Purchasing Managers' Index» (PMI), kas saglabājies iepriekšējā mēneša līmenī, lai gan tika prognozēts kritums. Ietekme uz tirgiem bija arī eiro vērtības kritumam.

ASV dolāra vērtība ceturtdien pieauga attiecībā pret eiro, attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu un attiecībā pret Japānas jenu.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm janvārī ceturtdien samazinājās par 0,14 ASV dolāriem līdz 50,90 dolāriem par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm februārī Londonas biržā pieauga par 0,12 dolāriem - līdz 54,02 dolāriem par barelu.

ASV biržu indekss «Dow Jones Industrial Average» ceturtdien palielinājās par 0,3% līdz 19 852,24 punktiem, indekss «Standard & Poor's 500» pieauga par 0,39% līdz 2262,03 punktiem, bet indekss «Nasdaq Composite» kāpa par 0,37% līdz 5456,85 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 ceturtdien pieauga par 0,72% līdz 6999,01 punktam, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 kāpa par 1,08% līdz 11 366,4 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 palielinājās par 1,05% līdz 4819,23 punktiem.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro ceturtdien pieauga par 1,16% līdz 1,0414 dolāriem par eiro. Arī ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 1,16% līdz 1,2418 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu palielinājās par 0,97% līdz 118,18 jenām par dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu