Bez mobilajiem sakariem un interneta nevaram iedomāties savu dzīvi. Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un politiķu paziņojumus par iespējamu apdraudējumu no potenciālajiem ienaidniekiem, ir jādomā arī par to, kā aizsargāt telekomunikāciju nozari. Kāda ir Zviedrijas pieredze, kāda loma ir krīzes komunikācijai? Par šiem un citiem jautājumiem TVNET+ stāstīja “Tele2” uzņēmuma Zviedrijā vecākais drošības konsultants un biznesa nepārtrauktības pārvaldības vadītājs Karls Ēriks Svedīns.

Svedīns norāda, ka Eiropai ir jāsaprot, ka mums ir arvien pieaugošāki kiberkara elementi, ko galvenokārt īsteno Krievija un Ķīna. Tas arī rada apdraudējumu mobilajiem operatoriem; tie mūsdienu karā ir viens no galvenajiem ienaidnieku mērķiem, jo ir svarīgs sabiedrības dzīves elements.

Mums jāsaprot, ka telekomunikācijas, kā arī elektroniskie sakari, kā mēs to saucam Zviedrijā, ir viens no sabiedrības pīlāriem, tieši tāpat kā kanalizācija, ūdensapgāde, elektrība, transports un finanšu sistēma. Tas ir sabiedrībai vitāli nepieciešams elements, kas ir dziļi integrēts mūsu dzīvē.

Varētu teikt, ka lielākie draudi, ar ko šodien saskaras telekomunikāciju industrija, ir, ka tie faktiski ir uzskatāmi par draudiem sabiedrībai. Komunikācijas ir tikai daļa no sabiedrības ekosistēmas. Ja zaudēsim elektrību, tad neatkarīgi no tā, kas notiks, mums jābūt tam gataviem. Ja zaudēsim iespējas pārvadāt degvielu laikā, kad esam zaudējuši elektrību, – tas būs milzīgs apdraudējums.

Respektīvi – mums nav jāspekulē, bet jādomā par to, kā padarīt šo ekosistēmu daudz noturīgāku. Ja nedarīsim pietiekami daudz, tad par to var nākties dārgi samaksāt...

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X