KP par tirgus sadali ar 64 000 eiro soda «FMS Software» (26)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pagājušā gada nogalē Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu piemērot sodu 45 000 latu (64 000 eiro) apmērā vienam no lielākajiem grāmatvedības programmu izstrādātājiem Latvijā SIA «FMS Software», šodien žurnālistus informēja KP vadītāja Skaidrīte Ābrama.

«FMS Software» vairāk nekā piecus gadus ierobežoja konkurenci starp izplatītājiem, kas visā Latvijā tirgo grāmatvedības programmas «Horizon» (iepriekš «Apvārsnis») un «HorizonStart» (iepriekš «Uvis»), tā liedzot klientiem - uzņēmumiem un valsts iestādēm - gūt labumu no izplatītāju sāncensības.

Pārbaudot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sniegto informāciju, KP konstatēja, ka «FMS Software» līgumos ar izplatītājiem iekļāvusi nosacījumu, kas ierobežo to iespējas savstarpēji konkurēt par klientiem. Ja viens izplatītājs bija sācis sarunas ar potenciālo klientu, tas šo klientu uz noteiktu laiku «rezervēja» un «FMS Software» ierobežoja citu izplatītāju iespējas uzrunāt konkrēto klientu.

Ievērojot minēto līguma nosacījumu, izplatītājiem nebija iespēju cīnīties par klientiem, piedāvājot tiem zemākas cenas vai labākus nosacījumus gan attiecībā uz programmu iegādi, gan pēcpārdošanas pakalpojumiem, piemēram, tiešo lietotāju - grāmatvežu - konsultēšanu u.c. Šāda rīcība saskaņā ar Konkurences likumu uzskatāma par aizliegtu vienošanas, sadalot tirgu un ierobežojot pircēju izvēles iespējas.

FMS izstrādāto programmu «Horizon» un «HorizonStart» izplatīšana notiek caur dīleru tīklu, kas pārklāj visas Latvijas teritoriju. Ar šīs programmatūras tirgošanu gan dīleriem, gan gala klientiem nodarbojas SIA FMS. Tā kā uzņēmumu «FMS Software» un FMS darbība ir cieši saistīta un Konkurences likuma izpratnē tie uzskatāmi par vienu tirgus dalībnieku, naudas sods «FMS Software» uzlikts solidāri kopā ar FMS.

Tā kā konstatētā konkurences ierobežojuma iniciators bija programmatūras izstrādātājs, KP lēma programmatūras izplatītājiem (dīleriem) sodu nepiemērot.

Jau ziņots, ka FMS IT pakalpojumus izmanto Finanšu ministrija, Valsts kase un Valsts ieņēmumu dienests, Iekšlietu ministrija, Aizsardzības ministrija, kā arī dažādi privātie uzņēmēji - «Latvijas Valsts meži», SIA «Jānis Roze» un citi.

SIA FMS, kas agrāk bija pazīstams kā «FMS Group», nodarbojas ar IT sistēmu ieviešanu, projektu vadību un konsultatīvu pakalpojumu sniegšanu. Savukārt SIA «FMS Software» pamatdarbība ir «Horizon» un «Horizon Start» izstrāde, uzturēšana un dīleru tīkla pārvaldība, kā arī individuālu programmatūras izstrādes projektu realizācija.

«FMS Software» dibināta 2007.gadā, un kompānijas pamatkapitāls ir 185 000 latu.

«FMS Software» 27,5% daļu pieder Normundam Bergam, tikpat daudz - Jānim Bergam, 14% - Uldim Putniņam, 11% - Jānim Rancānam, 9% - Olafam Loitam, 6% - Viesturam Birkantam, 5% - Aldim Silovam. Valdes priekšsēdētājs ir Jānis Bergs.

2012.gadu «FMS Software» noslēdza ar 1 335 688 latu lielu apgrozījumu un 19 677 latu lielu peļņu. 2011.gadā «FMS Software» apgrozījums bija 1 839 419 latu, bet peļņa - 178 001 lats.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu