Vai skursteņslauķi jau izsaucāt? Aicina laikus gatavoties drošai apkures sezonai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lai arī septembris sācies ar vasarīgiem laika apstākļiem, gaisā jūtams dzestrums, kas atgādina – rudens un arī apkures sezona vairs nav aiz kalniem. Lai apkures sezona aizritētu droši, pienācis laiks parūpēties par savām apkures ierīcēm un dūmvadiem.

Lai arī ar 1.septembri likums privātmāju īpašniekiem ļauj skursteni tīrīt pašiem, drošāk tomēr būtu uzticēties sertificētam skursteņslauķim, norāda apdrošināšanas kompānija AAS «Gjensidige».

Saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) datiem, katru gadu

apmēram desmitā daļa no visiem ugunsgrēkiem izceļas tieši apkures ierīču bojājumu, neatbilstošas ekspluatācijas vai sodrēju dēļ.

Visvairāk bojā gājušo un cietušo cilvēku ugunsgrēkos, kas saistīti ar apkuri, ir tieši dzīvojamajā sektorā. Līdz šā gada maija beigām, kad noslēdzās aktīvā apkures sezona, VUGD reģistrēja 1440 ugunsgrēkus tieši dzīvojamā sektorā. Traģiskās nelaimes, kurās cieš cilvēki un tiek bojāts īpašums, var novērst, regulāri veicot dūmvadu tīrīšanu un pārbaudot apkures ierīču tehnisko stāvokli.

Lai jaunā apkures sezona noritētu bez nelaimēm,

šobrīd ir pēdējais laiks pārbaudīt sava mājokļa apkures sistēmu un sagatavot to aktīvam darbam,

turklāt procesam vēlams piesaistīt zinošus speciālistus. «Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem no 1.septembra privātmāju īpašnieki un apsaimniekotāji ir tiesīgi pašu spēkiem tīrīt apkures sistēmas un dūmu izvadkanālus. Taču aicinām iedzīvotājus uz atbildīgu pieeju visos jautājumos, kas skar drošību, un apkures ierīces sagatavošana darbam ir viens no tādiem. Tādēļ pirms darbu sākšanas aicinu izvērtēt savas zināšanas un prasmes veicamajam darbam. Ja nav pārliecības, ka dūmvadu iztīrīsiet kārtīgi, iesakām darbu uzticēt speciālistam, kas ar savu parakstu arī apliecinās - apkures ierīce un dūmvads ir gatavs drošai kalpošanai jaunajā sezonā,» aicina AAS Gjensidige pārstāve Kitija Lase.

Ar speciālista uzrunāšanu gan vilcināties vairs nedrīkst.

Rīgas Grīziņkalna Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības valdes priekšsēdētājs Stanislovs Sungaila apstiprina:

jau šobrīd rindās uz skursteņslauķi ir jāgaida vidēji 2 nedēļas.

«Tas nozīmē, ka šodien sarunāts skursteņslauķis pie jums varēs ierasties tikai septembra beigās vai oktobra sākumā, kad sals un aukstums jau kodīs degunā. Turklāt ir jāatceras:"

lai amata meistars varētu veikt apkopi apkures sistēmai un iztīrīt dūmvadu, tā nedrīkst darboties vismaz diennakti

– pretējā gadījumā tiek bojāts meistara inventārs. Tādēļ, lai pašiem nebūtu jādzīvo aukstumā vai jākurina krāsns, par kuras tehnisko stāvokli nav īstas skaidrības, mudinām par drošību parūpēties jau tagad, nevis laikā, kad paliks patiešām auksti,» mudina Sungaila.

Savukārt apdrošinātāji vērš iedzīvotāju uzmanību uz papildu drošību, ko mājoklim un iedzīvotājiem var sniegt dūmu detektors. Lielākoties ugunsgrēkos bojā gājušo nāves cēlonis ir nevis fiziski apdegumi, bet gan nosmakšana, tāpēc

dūmu detektors var kļūt par dzīvības glābēju.

Kā ziņots, jau 2020.gada janvārī visā dzīvojamā sektorā dūmu detektori mājokļos būs obligāta prasība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu