ES konkurences komisāre: Mums nav juridisku iespēju apturēt «Nord Stream 2»

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES) nav ieinteresēta gāzesvada «Nord Stream 2» projektā, bet tās rīcībā nav juridisku iespēju šo projektu apturēt, atzinusi ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere.

«Kā sacījis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers, «Nord Stream» projekts nav Eiropas interesēs. (..) Domāju, mēs esam atzinuši, ka mums nav juridisku līdzekļu aizšķērsot ceļu šim projektam, bet mums ir juridisks pamats nodrošināt, lai «Nord Stream» neatrastos tiesiskā vakuumā. Ja kaut kas notiktu, būtu ļoti labi, ja būtu vienošanās par to, ko darīt ar infrastruktūru,» viņa otrdien norādījusi preses konferencē Viļņā.

Vestagere uzturas vizītē Lietuvas galvaspilsētā, kur tiekas ar šīs valsts amatpersonām, kā arī piedalījās konkurences jautājumiem veltītā konkurencē.

«Nord Stream 2» būs Baltijas jūrā ieguldīts savienojums, kas nodrošinās dabasgāzes transportēšanu vairāk nekā 1200 kilometru attālumā no gāzes krātuvēm Krievijā līdz klientiem Eiropā. Paredzēts, ka «Nord Stream 2» divu cauruļvadu sistēma palīdzēs Eiropai nodrošināt gāzes importa vajadzības ar jaudu 55 miljardi kubikmetru gāzes gadā.

Projekts izmaksās gandrīz 10 miljardus eiro, un to paredzēts sākt īstenot 2018.gada aprīlī.

ES klimata politikas un enerģētikas komisārs Migels Ariass Kanjete norādījis, ka «Nord Stream 2» nesaskan ar ES enerģētikas politikas mērķiem.

ES valstis 2014.gadā importēja 53% enerģijas. Trešdaļa gāzes tiek transportēta no Krievijas, un daļa jaunāko Austrumeiropas dalībvalstu ar savām enerģijas vajadzībām gandrīz pilnībā ir atkarīgas no Maskavas. «Nord Stream» gāzesvads rada risku koncentrēt 80% ES Krievijas gāzes importa vienā maršrutā.

Arī Baltijas valstu amatpersonas «Nord Stream 2» vērtējušas kritiski, uzsverot, ka tas ir ģeopolitisks projekts un ir pretrunā ar Eiropas Enerģētikas savienības mērķiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu