EK: Nākotnes prognozes Latvijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem ir labvēlīgas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FRANCOIS MORI / TT NYHETSBYRÅN

Tallinā notiekošajā Eiropas Mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) asamblejā EK Iekšējā tirgus, rūpniecības, uzņēmējdarbības un MVU ģenerāldirektorāts iepazīstinājis ar ikgadējo ziņojumu par Eiropas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, norādot, ka nākotnes prognozes Latvijas MVU ir pozitīvas.

Ģenerāldirektorāts prognozē, ka Latvijas MVU radītā pievienotā vērtība 2016.-2018.gadā palielināsies par 13,6%, bet nodarbinātība šādos uzņēmumos pieaugs par 4%.

Tādējādi MVU šajā periodā kopumā varētu radīt aptuveni 19 000 darbvietu.

Ziņojumā teikts, ka Latvijas MVU 2012.-2016.gadā piedzīvojuši mērenu izaugsmi. MVU pievienotā vērtība pieaugusi par 15,2%, bet nodarbinātība - par 6,3%, kas ir ļoti līdzīgi lielo kompāniju uzrādītajam izaugsmes līmenim.

Izaugsme mazajos uzņēmumos bijusi jo sevišķi spēcīga, pievienotajai vērtībai pieaugot par 21,9% un nodarbinātībai palielinoties par 12,8%. Taču 2015-2016.gadā kāpums bijis mazāk izteikts, pievienotajai vērtībai pieaugot vien par 0,9%, bet nodarbinātībai sarūkot par 0,9%.

Attiecībā uz Eiropas Mazās uzņēmējdarbības akta īstenošanu ģenerāldirektorāts vēsta, ka Latvijai ir konkurētspējīgs profils. Vairumā nozaru Latvija uzrāda augstākus vai līdzvērtīgus rādītājus kā vidēji ES, vienīgais izņēmums ir prasmes un inovācijas, kur mūsu valsts atpaliek no ES vidējā rādītāja. Kopš 2008.gada Latvija uzlabojusi savu veiktspēju vairumā Mazās uzņēmējdarbības akta jomās, jo sevišķi uzņēmējdarbības veicināšanā.

Ģenerāldirektorāts skaidro, ka nozīmīgākais izaicinājums produktivitātei un konkurētspējai Latvijā ir no jauna līdzsvarot ekonomiku attiecībā uz augstākas pievienotās vērtības nozarēm, kā arī īstenot politiku, kas veicina inovācijas un digitalizāciju.

Vienlaikus viena no svarīgākajām problēmām, par ko ziņo Latvijas MVU, ir kvalificētu darbinieku trūkums. Ģenerāldirektorāts uzsver, ka ir nepieciešami arodizglītības un apmācības uzlabojumi, lai novērstu atšķirības starp prasmju pieprasījumu un piedāvājumu.

Ikgadējā Eiropas MVU asambleja Igaunijas galvaspilsētā notiek no trešdienas līdz piektdienai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu