ZM plāno piešķirt vairāk nekā € 700 000 hidrotehniskajām un meliorācijas būvēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Zemkopības ministrijai (ZM) no valsts budžeta programmas «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem» tiks piešķirti 729 410 eiro, lai tās padotībā esošais uzņēmums «Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi» (ZMNĪ) varētu nodrošināt turpmāku pilnvērtīgu valsts meliorācijas sistēmu un valsts nozīmes meliorācijas sistēmu ekspluatāciju un uzturēšanu, kā arī novērstu intensīvu nokrišņu izraisīto hidrotehnisko un meliorācijas būvju avāriju sekas.

To paredz divi ZM sagatavoti un šodien valdībā atbalstīti rīkojumi par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem».

ZM norāda, ka ZM valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību ZMNĪ, pamatojoties uz Meliorācijas likumu, nodrošina deleģētās valsts funkcijas - meliorācijas kadastra, valsts meliorācijas sistēmu un valsts nozīmes meliorācijas sistēmu, tai skaitā 32 polderu sūkņu staciju, 413,7 kilometru garu polderu aizsargdambju un valsts nozīmes ūdensnoteku 13 190 kilometru garumā ekspluatāciju un uzturēšanu. Tāpat ZMNĪ nodrošina Rīgas hidroelektrostacijas ūdenskrātuves inženieraizsardzības būvju - astoņu sūkņu staciju, 8,4 kilometru aizsargdambju un 10,8 kilometru dziļās drenāžu - ekspluatācijas un uzturēšanas darbus.

Vienlaikus ZM norāda, ka valsts meliorācijas sistēmu un valsts nozīmes meliorācijas sistēmu uzturēšanai piešķirtais valsts finansējums nav pietiekams. 2017.gada pārmitrā vasara un lokālās lietusgāzes valsts nozīmes ūdensnotekās Bramberģes strauts, Dzirnavupe un Smukupīte ir izraisījušas avārijas situācijas un krasta nogāzes iebrukumu, caurteku nostiprinājumu izskalojumu un gultņu pieskalojumu un defektu likvidācijas darbu tāmes kopējās izmaksas ir 41 070,98 eiro.

Tāpat šā gada trešajā ceturksnī nepieciešams papildu finansējums 688 340 eiro apmērā, lai novērstu avārijas situāciju vairākās ūdensnotekās un polderu aizsargdambjos pēc šā gada 23. un 24. augusta bagātīgajām lietavām. Nokrišņu daudzumam 32 stundās sasniedzot 159 milimetrus jeb 229% no augusta normas, vairākās valsts nozīmes ūdensnotekās tika izskalotas caurtekas un ūdensnoteku nogāzes, pieskalota to gultne, bojātas drenu iztekas un virszemes novadīšanas teknes, kā arī divos aizsargdambjos izveidojās izskalojumi un nogāzes noskalojums.

Līdz ar to kopumā intensīvu nokrišņu izraisītu valsts meliorācijas sistēmu un hidrotehnisko būvju avāriju seku novēršanai papildus ir vajadzīgi finanšu līdzekļi 729 410 eiro apmērā, lai nodrošinātu saimniecisko darbību lauksaimniecības zemē un varētu turpināt pilnvērtīgu valsts meliorācijas sistēmu ekspluatāciju un uzturēšanu, kā arī novērstu intensīvu nokrišņu izraisīto avāriju sekas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu