Klauss: Latvijas kokrūpnieki šogad paredz nelielu apgrozījuma un eksporta pieaugumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Latvijas kokrūpniekiem šogad kopumā ir gaidāms neliels apgrozījuma un eksporta apmēru pieaugums, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

«Visticamāk, gadā kopumā būs gan neliels eksporta, gan apgrozījuma pieaugums,» sacīja Klauss, piebilstot, ka pieaugums varētu būt pāris procentu robežās, bet, tā kā līdz gada beigām ir atlicis vairāk nekā mēnesis, konkrētu pieauguma apmēru ir pāragri nosaukt.

Viņš piebilda, ka meža nozarē notiek mērķtiecīga attīstība faktiski visās jomās. Piemēram, koksnes stādu sagatavošanā ir ieviestas daudzas inovācijas un jācer, ka saistībā ar normatīvās vides izmaiņām zinātnes produktus būs iespējams pārnest uz mežu. Nedaudz sliktāk sokas mežizstrādes posmā, jo daudzu apstākļu dēļ mežizstrādes kompānijas augstās konkurences dēļ nespēj par savu darbu saņemt pienācīgu samaksu. Tas bremzē meža mašīnu parka atjaunošanu.

Klauss arī atzina, ka pirmapstrādes segmentā joprojām ir problēmas ar izejmateriālu pieejamību. «Šogad situācija ar apaļkoksnes pieejamību ir diezgan kritiska, ņemot vērā laikapstākļus. Neatceros, ka pēdējā desmitgadē būtu bijuši tik neizdevušies klimatiskie apstākļi. Arī Baltkrievijas zāģbaļķa importa neiespējamība ir jūtama,» norādīja Klauss.

Vienlaikus viņš piebilda, ka pozitīvi vērtējama situācija nozares eksporta tirgos. «Pieprasījums pēc zāģmateriāliem aug, un ir indikācijas, ka aug arī zāģmateriālu cenas. Tāpat arī pieprasījums kāpj pēc plātnēm un granulām. Ja iepriekšējos gados granulu ražotājiem bija stresa pilna situācija pieprasījuma trūkuma dēļ, tad šogad pasūtījumu ir pārpārēm, ka jādomā, kā izpildīt noslēgtos līgumus,» teica Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors.

Latvijas Kokrūpniecības federācija ir dibināta 2000.gada 1.augustā, apvienojot meža nozares atsevišķas asociācijas, lai kopīgiem spēkiem strādātu pie mežsaimniecības, kokrūpniecības un mēbeļrūpniecības attīstības un konkurētspējas celšanu Latvijā. Tās mērķis ir veicināt Latvijas meža nozares attīstību sadarbībā ar ieinteresētajām institūcijām, veidot ilgtspējīgu, stabilu ekonomisko vidi meža nozares uzņēmumu attīstībai un konkurētspējas paaugstināšanai, kā arī nodrošināt Latvijas kokrūpniecības interešu starptautisku pārstāvniecību un asociāciju darbības attīstīšanu un koordinēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu