Komercbanku asociācija atbalsta uzraugošo institūciju izlēmīgu rīcību trūkumu novēršanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Komercbanku asociācija atbalsta banku uzraugošo institūciju skaidru un izlēmīgu rīcību konstatēto trūkumu novēršanā, atzīmēja asociācijā, komentējot ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FinCEN) plānus piemērot sankcijas «ABLV Bank» par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

«Latvijas Komercbanku asociācijai, pārstāvot Latvijas banku sektoru, ir neiecietīga attieksme pret pārkāpumiem un Latvijas banku sistēmas izmantošanu prettiesiskām darbībām, kas neatbilst starptautiskajai praksei un tiesībām. Latvijas Komercbanku asociācija atbalsta banku nozares uzraugošo institūciju skaidru un izlēmīgu rīcību konstatēto trūkumu novēršanā, kā arī sagaida vispusīgu izmeklēšanu tiesībsargājošo iestāžu pusē, lai varētu vērsties pret fiziskām un juridiskām personām, ieskaitot banku akcionārus, amatpersonas un darbiniekus, kas mēģina izmantot vai izmanto Latvijas finanšu sistēmu prettiesiskiem mērķiem,» sacīts asociācijas paziņojumā.

Tāpat asociācijā norādīja, ka Latvijas banku nozare ir apņēmusies ievērot Eiropas Savienības (ES), Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO), Latvijas un arī atsevišķu ārvalstu, piemēram, ASV, noteiktās prasības nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas (AML) un terorisma finansēšanas novēršanas (CFT), kā arī starptautisko finanšu sankciju jomā un turpinās iesāktās aktivitātes, lai nepieļautu banku iesaistīšanos vai to izmantošanu finanšu noziegumiem.

Vērtējot Latvijas banku sektora paveikto finanšu noziegumu apkarošanā, asociācijā atzīmēja, ka kopš 2016.gada ir noticis būtisks pārmaiņu process, lai Latvijas banku sistēma netiktu izmantota noziedzīgiem mērķiem. «Banku nozare izprot situācijas nopietnību un turpinās vēl aktīvāk risināt Latvijas banku sektora problēmas, kas iepriekš bija saistītas ar pārmērīga riska uzņemšanos,» pauda asociācijā.

Latvijas Komercbanku asociācijā arī minēja, ka 2017.gada vasarā nozarei izdevās vienoties par augstāko standartu ieviešanu un ievērošanu, izstrādājot un asociācijas padomē oktobrī apstiprinot nozares pašregulācijas dokumentus - AML/CFT politiku un vadlīnijas. «Pieņemtie pašregulācijas dokumenti ir nozīmīgs solis Latvijas Komercbanku asociācijas mērķa sasniegšanā - tuvākajos 2-3 gados savu biedru vidū sasniegt augstākos starptautiskos standartus finanšu noziegumu novēršanā un apkarošanā,» sacīts paziņojumā.

Asociācijā minēja, ka noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma finansēšanas novēršanas un sankciju piemērošanas politika definējusi vienotas paaugstinātas prasības sadarbībai ar čaulas veidojumiem, proti, uzņēmumiem, kam nav saistības ar reālu saimniecisko darbību vai kas neveido saimnieciskās darbības veidam atbilstošu ekonomisko vērtību. Mērķis ir panākt lielāku caurskatāmību korporatīvajās struktūrās un darījumos, kurus apkalpo asociācijas biedri.

Vadlīnijas par paaugstināta riska jurisdikcijām arī nosaka, ka bankas nesadarbojas ar Finanšu darbības darba grupas (Financial Action Task Force (FATF) noteiktajām augsta riska jurisdikcijām. Īpaša piesardzība bankām jāievēro sadarbībā ar citām jurisdikcijām, kam dažādos starptautiski atzītos sarakstos ir augsta riska rangs, piemēram, nekāda netieša vai tieša sadarbība ar personām un uzņēmumiem no Ziemeļkorejas. Jaunā nozares politika paredz arī nulles toleranci pret likuma pārkāpumiem un prettiesisku darbību, kā arī stiprināt aktīvu sadarbību ar valsts iestādēm un tiesībsargājošajām iestādēm.

Savukārt Latvijas Komercbanku asociācijas valdes loceklis Jānis Brazovskis aģentūrai LETA sacīja, ka ikvienas uzraugošās institūcijas konstatēto trūkumu ir jāuzņem nopietni un nekavējoties jāveic iekšējā izmeklēšana - jākonstatē iespējamo pārkāpumu apmērs, jāsadarbojas ar uzraudzības iestādēm un jāsniedz visa nepieciešamā informācija. «Šādos gadījums noteikti jālemj par neatkarīgu konsultantu piesaisti,» viņš piebilda.

Brazovskis arī uzsvēra, ka ikviens šāds gadījums nopietni iedragā nozares reputāciju, liekot katram tirgus spēlētājam vēlreiz izvērtēt valstij un nozarei kopumā piemītošos paaugstinātos riskus ar atsevišķiem pakalpojumiem, klientiem un jurisdikcijām.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka FinCEN plāno noteikt sankcijas pret «ABLV Bank» par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu