Sudraba: 2012.gadā Latvija starptautisko aizdevumu atdot nevarēs (162)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvija 2012.gadā nevarēs atdot nevienu eiro no starptautiskā aizdevuma, uzskata valsts kontroliere Inguna Sudraba.

Sudraba laikrakstam "Neatkarīgā" teikusi: "Domāju, ka 2012.gadā mēs nevarēsim atdot nevienu eiro no šā aizdevuma. Lai kaut ko sāktu atdot, ieņēmumiem jābūt lielākiem par izdevumiem, jāpelna vairāk, nekā tērē. Ir skaidrs, ka 2012.gadā mums nebūs citas izejas kā pagarināt aizdevumu atmaksas termiņus. Man šķiet, ka mēs esam jau par daudz aizņēmušies, spriežot pēc tā, kā mēs šodien domājam un strādājam, jo aizdevums nav radījis un nerada vidi, kas to ļauj atdot 2012.gadā."

Valsts kontroliere uzskata, ka tādu valsts administrāciju, kāda ir pašlaik, ar mūsu iekšzemes kopproduktu Latvija nevar atļauties.

Viņa uzsvēra, ka joprojām nav pieņemts plāns izejai no krīzes un ekonomikas stabilizēšanai, kurā būtu reāla situācijas analīze, skaidra stratēģija, ko gribam izdarīt, un no tās izrietošās darbības.

"Uzņēmums, nonākot krīzes situācijā, izvērtē savus ieņēmumus, resursus, izdevumus un izstrādā stratēģiju tālākai darbībai. Ja nevar finansēt būtiskos izdevumus, jāsāk pārskatīt visas procedūras, kur tos var samazināt. Skaidrs, ka tādā režīmā kompānija ilgi neizdzīvos, tai jāsāk intensīvi izstrādāt jauni produkti, jāmeklē jauni tirgi. Tāpat valstī - ja būtiski kritušies ienākumi, jādomā par to, kā efektīvi strādāt un kādi ir valsts izdevumi, kas no tiem patiešām nepieciešams un kas varbūt tiek darīts ļoti dārgi un neefektīvi, no kā var atteikties. Te reformas pēc būtības nav notikušas, jo reformas nav matemātisks uzstādījums - samazināt cilvēku, institūciju skaitu. Jāsalīdzina izmaksas pret labumu, ko dod administratīvās darbības, un nežēlīgi jāsamazina šī daļa," teica Sudraba.

Komentāri (162)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu