"airBaltic" akcionāru sapulcē pārtraukums līdz 4.oktobrim

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nacionālās aviokompānijas "airBaltic" akcionāru sapulcē izsludināts pārtraukums. Aviokompānijas akcionāru sapulci turpinās pēc tam, kad starp akcionāriem - valsti un "Baltijas aviācijas sistēmām" (BAS) - tiks parakstīta vienošanās. Tas varētu notikt tuvāko dienu laikā, pēc akcionāru sapulces paziņoja valsts pārstāvis, Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss un BAS pārstāve Inga Piterniece.

Precizēta informācija līdz pirmajam apakšvirsrakstam

"airBaltic" korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags informēja, ka akcionāri sapulcē vienojušies līdz 4.oktobrim pabeigt vienoties par tehniskajām detaļām, lai Latvijas valsts un "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) varētu lidsabiedrībā ieguldīt 153 miljonus eiro (107 miljonus latu). Ceturtdien akcionāru sapulcē nolemts izsludināt pārtraukumu līdz 4.oktobrim, kad akcionāri sanāks, lai pabeigtu pamatkapitāla palielināšanu pēc tam, kad akcionāri pilnībā būs vienojušies par tehniskajām detaļām.

Savukārt Matīss pastāstīja, ka akcionāri sapulcē uzklausīja aviokompānijas prezidenta Bertolta Flika ziņojumu par situāciju kompānijā un informāciju par akcionāru sarunām. Matīss prognozēja, ka galīgā vienošanās tiks panākta tuvākajās dienās.

Arī aviokompānijas privātā akcionāra BAS valdes locekle Inga Piterniece teica, ka starp abiem akcionāriem vēl notiek sarunas. Sarunu gaisotni viņa raksturoja kā konstruktīvu un sacīja, ka ""airBaltic" sāgai ir redzamas beigas".

Matīss iepriekš atzina, ka akcionāri ir panākuši vienošanos par savulaik slēgtā akcionāru līguma atcelšanu un Flika nomaiņu. Diskusijas notiek par pamatkapitāla finansēšanu. Akcionāru vienošanās ir jāapstiprina sapulcei.

Arī Piterniece norādīja, ka BAS piekrīt akcionāru līguma atcelšanai un Flika nomaiņai.

Sapulce draudēja izjukt

Aptuveni 35 minūtes pēc akcionāru sapulces sākuma valsts pārstāvis - Matīss - iznāca no sanāksmju telpas un paziņoja, ka kvoruma trūkuma dēļ akcionāru sapulce nav notikusi. Akcionāru sapulcē esot piedalījušies mazākuma akcionāra - "Baltijas aviācijas sistēmu" (BAS) līdzīpašnieka Bertolta Flika pārstāvji, tostarp BAS valdes locekle Inga Piterniece, taču nav bijis otra labuma guvēja - Krievijas uzņēmēja Andreja Rudeško - pārstāvja.

Pēc īsa brīža Piterniece žurnālistiem norādīja, ka kvorums tomēr ir nodrošināts un otra BAS līdzīpašnieka pārstāvis ir ieradies uz "airBaltic" akcionāru sapulci.

Uz akcionāru sapulces sākumu Rudeško pārstāvis esot bijis ieradies, taču pēc tam pametis sapulces norises vietu, lai konsultētos ar pilnvarojuma devēju par "airBaltic" akcionāru vienošanās nosacījumiem.

Kā ziņots, "airBaltic" akcionāru sapulcē varētu tikt pieņemti lēmumi par uzņēmuma pamatkapitāla palielināšanu, valdes un padomes nomaiņu un statūtu izmaiņām, informēja valdības pārstāvji.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) skaidroja, ka ministrija ir jau sagatavojusi dokumentus, lai varētu akcionāru sapulcē iecelt jaunu valdi un jaunu padomi.

Trešdien līdz vēlam vakaram aviokompānijas akcionāriem nebija izdevies panākt vienošanos par akcionāru līguma atcelšanu, līdz ar to iespējams, ka valsts akcionārs nepiekritīs "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanai, kā to paredz šonedēļ pieņemtais valdības lēmums. Šādā gadījumā amatu saglabātu Bertolts Fliks, kurš turpinās vienpersoniski vadīt lidsabiedrību.

Augulis iepriekš skaidroja, ka šodienas akcionāru sapulce būs viens no atskaites punktiem un "tad arī redzēsim, cik tālu esam".

"Es domāju, ka, saprātīgi sadarbojoties akcionāriem, nav nekādu šķēršļu, lai atrisinātu problēmu," atzina ministrs.

Kā ziņots, valdība slēgtajā sēdē apstiprināja vienošanos par turpmāko "airBaltic" pārvaldību, kas paredz no valsts puses lidsabiedrības pamatkapitālā ieguldīt 57,6 miljonus latu, ja "airBaltic" mazākuma akcionāri, SIA "Baltijas aviācijas sistēmas, izpildītu valdības izvirzītos nosacījumus.

Valsts finansējums tiks nodrošināts kā Valsts kases aizdevums ar iespēju to vismaz daļēji kapitalizēt. BAS ieguldījums būs proporcionāls uzņēmumam piederošo "airBaltic" akciju apmēram, un tie ir aptuveni 50 miljoni latu. Līdzekļi paredzēti operatīvo zaudējumu segšanai, kas ir šogad un daļēji paredzēti nākamgad. Daļu esot gatavība novirzīt arī flotes modernizācijas vajadzībām.

"Air Baltic Corporation" ir dibināta 1995.gadā. Aviokompānijas galvenie akcionāri ir Latvijas valsts (52,6%) un "Baltijas Aviācijas sistēmas" (47,2%). "Baltijas Aviācijas sistēmas" vienādās daļās pieder lidsabiedrības vadītājam Bertoltam Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu