Cik šogad izmaksās bērnu sagatavot skolai? (32)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sāksies iepirkšanās drudzis, gatavojot skolēnus jaunajam mācību gadam, - tā prognozē tirgotāji. Vairākus desmitus eiro vecākiem šogad gan noteikti izdosies ietaupīt, jo mācību grāmatas visā Latvijā pērk skolas un vecākiem nav jāpērk arī darba burtnīcas. Ar šādiem lūgumiem vērsties pie vecākiem skolām likums liedz jau otro gadu, tāpēc skolās plaši izplatītā prakse izmantot darba burtnīcas, visticamāk, būs apsīkusi.

Grāmatnīcās pie mācību līdzekļu plauktiem pircēju tikpat kā nav un arī nebūs. Skolas tagad pašas pērk visas mācību grāmatas, vecāki iegādājas vien skolas somas un kancelejas preces.

«Man ir divi bērni un apmēram 40 eiro varētu būt uz burtnīcām un grāmatām, attiecīgi 80 eiro varētu būt ģimenei ieguvums šajā mācību gadā. Arī pagājušajā gadā tas bija patīkams pārsteigums, tiesa, par vēlu to uzzinājām, jo bijām daļu jau iepirkuši,» stāsta mamma skolēniem Pļavnieku pamatskolā Ieva Dalbiņa.

Mācību grāmatu iegādei valsts vienam skolēnam atvēlējusi astoņpadsmit eiro un deviņdesmit centus. Uz visu Latviju šajā mācību gadā - četrarpus miljoni eiro. Atsevišķos novados papildu naudu iedod pašvaldības, taču kopumā summa ir nepietiekama un pirmais, no kā skolas atsakās, ir darba burtnīcas.

«Es kā skolotājs cenšos sagatavot darba lapas, tā ka principā problēmu nav. Vai tiek kopētas? Nē, es taisu pati darba lapas, un tad skola nodrošina noteiktu kopiju skaitu, tā ka nav bijušas problēmas. Taču ne visas skolas ir godprātīgas. Esot pamatotas aizdomas – skolās ir sākusies darba burtnīcu plaša nelikumīga kopēšana,» stāsta Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas vēstures skolotāja Laura Pakse.

Piemēram, izdevniecība RaKa pirms jaunā mācību gada parasti pārdeva tūkstošiem darba burtnīcu.

Šogad - vien divsimt trīssimt eksemplāru visa gada laikā.

Vilnis Purēns, izdevniecības «RaKa» galvenais redaktors: «Savukārt skolu pasūtījumos ļoti bieži ir tā, ka parādās, ka skola pērk tikai vienu darba burtnīcu. Nu kāda jēga tai no vienas darba burtnīcas? Tas nozīmē, tur ir kopēšana, kas uz mūsu rēķina ļoti labi nopelna. Tas uzreiz parādās gan tajās tirāžās, gan tur.»

Autortiesību likums aizliedz izgatavot darba burtnīcu kopijas un dot tās skolēniem izmantošanai. Skolotājiem vai skolu direktoriem var iestāties gan administratīvā, gan kriminālatbildība. Policija, kurai vienīgajai ir dotas tiesības to kontrolēt, līdz šim nevienā skolā nav veikusi reidus.

Kopš vecākiem vairs nav pienākuma pirkt mācību grāmatas un darba burtnīcas, izdevniecības samazinājušas iespiežamo mācību līdzekļu apjomu. Līdz šim katru mācību gadu tika radītas vismaz 10 jaunas darba burtnīcas, bet tagad tikai divas. Turklāt tiek atlaisti arī darbinieki.

Savukārt darba burtnīcu autoriem tas nozīmē pamatīgu robu autoratlīdzībās, un izdevniecības bažījas, ka mācību līdzekļu izdevniecība pazaudēs lieliskus autorus.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu