Pārbauda Google "StreetView" ieviešanu Latvijā (224)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.1188.lv

Datu valsts inspekcija (DVI) ir sākusi pārbaudi par kompānijas "Google Inc." pakalpojuma "StreetView" ieviešanas atbilstību fizisko personu datu aizsardzības prasībām.

(Ziņa papildināta ar 5.-6. rindkopu.)

Kā pastāstīja Tieslietu ministrijas preses pārstāve Laura Pakalne, vakar "Google Inc." informējusi DVI par pakalpojuma "StreetView" ieviešanu Latvijā. Lai to varētu izdarīt, šīs nedēļas laikā plānots sākt veikt panorāmas fotouzņēmumus Rīgā un tās apkārtnē, Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā, Ventspilī un citās Latvijas pilsētās.

DVI rīcībā ir informācija, ka, ieviešot "Google Inc." pakalpojumu "StreetView" citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, tiek vāktas un saglabātas ne tikai fotogrāfijas no dažādu pilsētu ielām, bet arī citi dati, piemēram, dati, kas tiek pārsūtīti, izmantojot atvērto bezvadu tīklu (open WiFi networks).

1188 piedāvā kaut ko ļoti līdzīgu Google Street View
1188 piedāvā kaut ko ļoti līdzīgu Google Street View Foto: www.1188.lv

DVI norāda, ka kompānija "Google Inc." pakalpojumu "StreetView" Latvijā varēs sākt ieviest tikai tad, ja tiks nodrošināta personas datu aizsardzības prasību ieviešana saskaņā ar personas datu aizsardzības Direktīvu 95/46/EK un Fizisko personu datu aizsardzības likumu. Tas nozīmē, ka, piemēram, pirms fotogrāfiju uzņemšanas nepieciešams informēt sabiedrību plašsaziņas līdzekļos par to, kur un kad tiks veikti fotouzņēmumi, kādam nolūkam tas tiks darīts un ar kādiem nosacījumiem iegūtie dati tiks apstrādāti.

Kā informēja Pakalne, arī vairākas citas ES datu aizsardzības institūcijas veic pārbaudes par pakalpojuma "StreetView" atbilstību fizisko personu datu aizsardzības normām.

"Google ir jāsniedz informācija, proti, ka pirms fotografēšanas tiks informēta sabiedrība plašsaziņas līdzekļos par to, kur un kad tiks fotografēts, kādam nolūkam tas tiks darīts, kas tiks vākts, un citu informāciju par datu apstrādes nosacījumiem. Tikai pēc tam kompānija Google pakalpojumu "StreetView" varēs sākt Latvijā. Līdz ar to tas nav atkarīgs no DVI," portālu TVNET informē Tieslietu ministrijas pārstāve.

Līdzīgu programmu "Karte 360°" 1188.lv mājaslapā ir ieviesis "Lattelecom", tomēr Pakalne norāda, ka uzņēmums savu pakalpojumu DVI ir reģistrējis: "Tas tiek sniegts saskaņā ar personas datu aizsardzības noteikumiem. Gadījumā, ja persona programmā "Karte 360°" saskata savu datu publiskošanu, tā var vērsties Datu valsts inspekcijā ar sūdzību."

Jācer, ka Datu valsts inspekcija pārāk neaizrausies ar birokrātiskiem saskaņojumiem un tādējādi nekavēs "Google Inc." darbu, ko viņi veic jau gandrīz visā pasaulē.

Komentāri (224)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu