Arī pērn galvenais kiberuzbrukumu motīvs bija finanšu līdzekļu iegūšana

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pērn galvenais kiberuzbrukumu dzinējspēks, tāpat kā iepriekšējos gados, bija nelegāla finanšu līdzekļu iegūšana, teikts informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas «Cert.lv» pārskatā par uzdevumu izpildi 2015.gadā.

Pārskatā teikts, ka Latvijas iedzīvotāji pērn visvairāk saskārušies ar banku vīrusiem un šifrējošajiem izspiedējvīrusiem.

Kopumā kiberuzbrukumu tendences ar katru gadu paliek arvien satraucošākas - incidenti tiek rūpīgāk mērķēti uz specifiskām lietotāju grupām - uzņēmējiem, grāmatvežiem, «Gmail» lietotājiem - ar mērķi panākt lielāku ticamību un līdz ar to iespējamību, ka lietotājs tiks inficēts.

Pārskatā minēts, ka Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē laikā liela daļa valsts iestāžu kļuvušas par mērķētu uzbrukumu upuriem. Atsevišķi uzbrukumi bijuši sekmīgi, piemēram, uzbrucējam izdevās traucēt tieslietu sektora darbu.

Pērn nemainīgi aktuāla problēma bijusi tīmekļa lapu neaizsargātība - statistika liecina, ka apmēram 50% vietņu tiek kompromitēti atkārtoti, kas nozīmē, ka to īpašnieki pēc incidenta atjauno vietni, taču neizlabo drošības trūkumus.

Šādas vietnes visbiežāk izmanto kā resursu vīrusu izplatīšanai, mēstuļu piegādei un citu uzbrukumu pēdu slēpšanai, retāk izķēmo.

2015.gadā izplatītākie incidentu veidi bija mēstules, ielaušanās mēģinājumi un vīrusa infekcijas.

Pārskata periodā «Cert.lv» reģistrēja un apstrādāja 2927 augstas prioritātes incidentus un reģistrēja 606 956 zemas prioritātes incidentus.

Pārskata periodā «Cert.lv» piedalījās 103 pasākumos, izglītojot 6680 cilvēkus par IT drošības tēmām.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija «Cert.lv» ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un «.lv» domēna vārdu zonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu