Britu izlūkdienests MI5 aizliedz iepirkt Lenovo datorus (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lenovo, kas ir pasaulē lielākais datoru ražotājs, pastarpināti pieder komunistiskās Ķīnas valstij. Britu izlūkdienests MI5, veicot Lenovo datoru skrupulozu analīzi, atklājis, ka tajos ir «rūpnieciski» iestrādātas tehniskas nepilnības, kas pakļauj datora lietotāju kiberuzbrukumam. Tādēļ MI5 ir izdevis rakstisku aizliegumu iepirkt un izmantot Ķīnas Lenovo ražojumus Lielbritānijas valsts iestādēs.

Tā saucamā «Piecu acu» jeb britu, amerikāņu, austrāliešu, kanādiešu un jaunzēlandiešu izlūkdienestu «kopība», tai skaitā arī ASV Nacionālā drošības aģentūra (NSA, kas kļuva skandalozi slavena pēc Snoudena publiskotajiem atklājumiem par šīs aģentūras spiegošanu Eiropas Savienības valstīs) ir izdevusi rakstisku aizliegumu izmantot un iepirkt Lenovo datorus.

Ķīnas Lenovo paudusi «pārsteigumu» par šādu rīcību un noliedz jebkādu apzinātu kaitniecību. Tiesa, 2013.gada sākumā citam Ķīnas telekomunikāciju gigantam Huawei Technologies tika liegta iespēja piedalīties Austrālijas interneta platjoslas izveidē, kura vērtība bija 27 miljardi eiro.

Laikraksts The Independent raksta, ka zinātnieki esot atklājuši īpaši slepenas «aizmugures durvis» Lenovo datoru mikroshēmās, kuras ir ļoti sarežģīti pamanīt. Rūpnieciski iestrādātās «nepilnības» var tikt attālināti aktivizētas, lietotājam nemaz nezinot.

Par Lenovo: Ķīnas Zinātņu akadēmijai (valsts institūcija) pieder vairāk nekā trešdaļa Legend Holdings akciju, kurai savukārt pieder 34% Lenovo akciju, un tā ir lielākais Lenovo akcionārs. 2005.gadā Lenovo iegādājās IBM «personālo datoru atzaru» un ātri vien kļuva par pasaulē lielāko datorražotāju ar 21 000 000 000 (21 miljardu eiro) apgrozījumu gadā, kas ir aptuveni 17% no kopējā datoru tirgus pasaulē.

Rakstā izmantota Australian Financial Review (AUS) un The Independent (GB) informācija.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu