EK vēlas stingrāk kontrolēt privātos bezpilota lidaparātus (23)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Komisija (EK) otrdien aicināja noteikt stingrākus noteikumus civilo bezpilota lidaparātu izmantošanai.

EK uzsver, ka šajā jomā būtu jāgarantē drošība, privātuma neaizskaramība, kā arī jāatrunā saistības. Bezpilota lidaparātu izmantošana tuvākajos gados varētu kļūt arvien plašāka.

Jau vēstīts, ka ASV interneta giganta «Amazon» vadītājs Džefs Bezoss paziņojis, ka nākotnē uzņēmums plāno izmantot neliela izmēra bezpilota lidaparātus, kas spēs patērētājiem sūtījumus nogādāt tikai 30 minūšu laikā.

Arī Vācijas pasta koncerns «Deutsche Post DHL», līdzīgi kā «Amazon», pārbauda iespēju izmantot neliela izmēra bezpilota lidaparātus sūtījumu nogādāšanai līdz klientu namdurvīm.

«Civilos bezpilota lidaparātus var izmantot, lai novērtētu bojājumus uz ceļa un dzelzceļa tiltiem, novērotu dabas katastrofas, piemēram, plūdus, un nodrošinātu lauksaimniecības sējumu apsmidzināšanu ar ārkārtīgi lielu precizitāti. Tie ir dažādās formās un izmēros,» skaidroja bloka transporta komisārs Sīms Kallass. «Taču daudziem cilvēkiem, tostarp man, ir bažas par drošību un privātuma jautājumiem, kas saistīti ar šīm ierīcēm.»

Foto: AFP/LETA

Pašlaik bezpilota lidaparātu izmantošanu ES nosaka vien atsevišķi dalībvalstu noteikumi, kas arī ir ierobežoti. Tādēļ Brisele aicina izveidot noteikumus visam ES mērogam, ņemot vērā pilsoņu bažas.

Paredzēts, ka jaunie noteikumi attieksies uz bezpilota lidaparātu drošības jautājumiem, privātās dzīves neaizskaramības un datu aizsardzību jautājumiem, saistību un apdrošināšanas jautājumiem, kā arī nozares attīstības atbalstīšanas pasākumiem.

Šie noteikumi gan neattieksies uz militārajiem bezpilota lidaparātiem.

Nākamo desmit gadu laikā civilie bezpilota lidaparāti varētu veidot 10% no aviācijas tirgus un to vērtība gadā varētu sasniegt 15 miljardus eiro, prognozē EK.

Pēc Kallasa teiktā, pašlaik ir īstais laiks sakārtot šo nozari.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu